Kremlinul își exprimă regretul față de intenția Finlandei de a-și închide frontiera cu Rusia

  • 15 Noiembrie 2023 15:52
Kremlinul își exprimă regretul față de intenția Finlandei de a-și închide frontiera cu Rusia

Kremlinul a transmis miercuri că "regretă profund" faptul că Finlanda ia în considerare să-și închidă frontiera cu Rusia, în fața numărului mare de treceri ilegale ale migranților și pe fondul tensiunilor în creștere, relatează AFP.

Relațiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat semnificativ din februarie 2022, odată cu ofensiva rusă din Ucraina, un atac care a determinat Finlanda, îngrijorată în legătură cu propria securitate, să adere la NATO, o alianță pe care Moscova o consideră o amenințare, tranmsite Agerpres.

"Regretăm profund că autoritățile finlandeze au ales calea de a se distanța în mod deliberat de caracterul bun al relațiilor pe care le-am avut înainte", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a fost întrebat despre anunțul de marți al Finlandei că ia în considerare restricționarea traficului de frontieră sau chiar închiderea punctelor de trecere cu Rusia, după o creștere a numărului de treceri ilegale ale migranților.

Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo a acuzat Rusia că le-a permis în mod deliberat migranților să treacă granița, chiar dacă nu au documente valabile, sugerând că a fost o încercare de a-i destabiliza țara.

Finlanda are o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

După începerea ofensivei ruse din Ucraina în februarie 2022, Finlanda a înregistrat o creștere a sosirilor la granița sa cu Rusia de persoane fără viză, în principal ruși și ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău