Kremlinul e în șah-mat. Traducătorul lui Gorbaciov recunoaște că nu a existat nicio înțelegere privind extinderea NATO în Est
-
16 Ianuarie 2022 09:46
Zvonurile despre așa-zisele "înțelegeri verbale" sau promisiuni pe care le-ar fi făcut SUA fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în timpul negocierilor de la sfârșitul anilor'80 ai secolului trecut că NATO nu se va extinde în Europa de Est nu corespund realității, a declarat recent Pavel Palajcenko, traducătorul lui Gorbaciov, în prezent șef al Departamentului pentru relații internaționale și relații cu presa în cadrul Fundației Gorbaciov, într-o intervenție la postul televiziunii publice ruse Rossia-24, citată de Agerpres.
Intervenția lui Palajcenko - care a lucrat mulți ani cu Mihail Gorbaciov și cu fostul ministru de externe sovietic Eduard Șevardnadze- survine pe fondul discuțiilor dintre Rusia, SUA și NATO din această săptămână pe probleme de securitate, Moscova cerând Occidentului garanții în scris, care să fie obligatorii din punct de vedere juridic, că NATO nu se va mai extinde în Europa de Est, în special în Ucraina și Georgia, și că va înceta orice activități pe teritoriul țărilor intrate în Alianță după 1997.
"O înțelegere că NATO nu se va extinde în Est nu a existat într-adevăr. Atunci s-a discutat doar ca Alianța Nord-Atlantică să nu-și extindă infrastructura pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG). Era pe vremea când eu lucram în Ministerul de Externe (al URSS)", a afirmat la începutul săptămânii Palajcenko, care are rang de consilier diplomatic clasa I.
"Obligațiile Republicii Federale Germane (RFG) cu privire la o reducere substanțială a Bundeswehr-ului (armata), la nedesfășurarea armelor nucleare pe teritoriul fostei RDG, precum și alte obligații, toate acestea sunt înregistrate" într-un acord, a subliniat Palajcenko, citat de agenția de presă Regnum.
La începutul anilor '90, potrivit lui, nu se vorbea despre o extindere a NATO, această problemă nici măcar nu se punea.
"Ulterior, când a început procesul de extindere a NATO, când a început dezbaterea despre o eventuală extindere, diplomația rusă a acționat destul de activ pentru a preveni această expansiune. Acest lucru nu s-a putut face, dar a fost semnat Actul fondator Rusia-NATO ( 1997), care rămâne în vigoare", a afirmat fostul diplomat.
"În opinia mea, acesta este un acord bun și ar trebui protejat", a spus el.
Palajcenko a participat la negocierile de după prăbușirea URSS
Nu este prima oară când Pavel Palajcenko încearcă să demonteze mitul despre așa-numitele "promisiuni" făcute lui Mihail Gorbaciov de responsabili americani ai vremii, la care recurge în ultimul timp diplomația rusă, potrivit postului de radio Eho Moskvî.
"Ca participant la negocieri și persoană care a avut în anii 1990-1991 acces direct la corespondența diplomatică și la transcrieri ale convorbirilor (la cel mai înalt nivel) pot să confirm: sub Gorbaciov, problema jurisdicției NATO a fost abordată exclusiv în contextul unificării Germaniei", sublinia fostul traducător într-un editorial publicat pe blogul postului de radio Eho Moskvî la 9 martie 2018.
Negocierile au avut loc în 1990, când Pactul de la Varșovia încă mai exista și nimănui nu-i trecea prin cap că acesta se va destrăma în scurt timp, iar țările satelit vor adera la NATO, mai spune Palajcenko, care evocă culisele negocierilor dintre URSS și Occident de la acea vreme în ultima sa carte "Profesia și timpul".
Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, care a condus delegația rusă la prima rundă de discuții cu SUA luni la Geneva, a declarat că Rusia și Statele Unite nu au reușit să realizeze progrese în problema-cheie pentru Moscova ca NATO să renunțe să se mai extindă în Est, în special în Ucraina.
Rusia menține suspansul de mai multe luni de când a concentrat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor cu Ucraina, provocând temeri privind o nouă agresiune împotriva țării vecine. Trei runde de discuții diplomatice între Moscova și Occident din această săptămână nu au făcut posibilă dezamorsarea situației de conflict.