Kremlinul anunță că Bulgaria este una dintre țările „neprietenoase” care trebuie să plătească gazele rusești în ruble

  • 24 Martie 2022 18:28
Kremlinul anunță că Bulgaria este una dintre țările „neprietenoase” care trebuie să plătească gazele rusești în ruble

Kremlinul a reafirmat joi că țările „neprietenoase” față de Moscova, în rândul cărora a inclus și Bulgaria, vor trebui să plătească în ruble gazele naturale livrate de Rusia, dar a promis și că va căuta o soluție pentru preocupările manifestate de Serbia legate de decizia anunțată miercuri de Putin, relatează agenția EFE, potrivit DIGI24.

„Bulgaria a făcut pași ostili în direcția noastră. Prin urmare, va trebui să plătească [gazele naturale] în ruble. Dar asta nu se aplică în cazul Serbiei. Este o problemă pe care o vom rezolva”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferința sa cotidiană de presă.

Președintele sârb Aleksandar Vucic declarase anterior că, deși solicitarea Rusiei privind plata gazelor în ruble nu este adresată și Serbiei, ea va crea probleme țării sale întrucât gazele importate trec prin Bulgaria.

Răzbunarea lui Putin pentru blocarea a 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „țările ostile” și a dat termen autorităților ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăți în ruble, scrie Agerpres.

Bulgaria va trebui să plătească gazele rusești în ruble, anunță Kremlinul, care va căuta o soluție ca Serbia să nu fie afectată

Vladimir Putin și Boiko Borissov, fostul prim-ministru al Bulgariei. Decizia lui Putin cu privire la plata gazelor rusești este o replică la sancțiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Decizia este o replică a Moscovei la sancțiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special înghețarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu țări „neprietenoase”, în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, țările UE, Marea Britanie și alte țări europene nemembre ale UE și din Asia de Sud și Sud-Est care s-au raliat sancțiunilor.

Germania, Austria și Polonia au răspuns că nu vor da curs solicitării Moscovei. Acestea se numără însă printre statele UE cele mai dependente de gazele rusești și prin urmare cele mai expuse efectelor negative ale unei eventuale sistări a livrărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău