Kremlinul afirmă că adevărul despre avariile la gazoductele Nord Stream ar fi surprinzător pentru europeni

  • 21 Octombrie 2022 17:58
Kremlinul afirmă că adevărul despre avariile la gazoductele Nord Stream ar fi surprinzător pentru europeni

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că europenii ar fi surprinși dacă ar afla adevărul despre avariile la gazoductele Nord Stream, transmite AFP.

Rusia a cerut de mai multe ori să participe la ancheta internațională privind exploziile la cele două conducte din Marea Baltică, prin care gazele rusești puteau ajunge în Europa.

Președintele rus Vladimir Putin a apreciat în 12 octombrie că exploziile care au produs scurgeri de gaze din Nord Stream 1 și 2 în septembrie au fost urmarea unor acțiuni de "terorism internațional" în folosul Statelor Unite, al Poloniei și al Ucrainei. Diplomația de la Moscova i-a cerut președintelui american Joe Biden să dezvăluie dacă țara sa este răspunzătoare de sabotajul respectiv.

Peskov a afirmat că Rusia acționează "intens" pentru a fi inclusă în anchetă, despre care susținuse anterior că este "aranjată" pentru a da vina pe ruși. "Se acționează prin canalele diplomatice", a spus el, însă până acum demersul "se izbește de un zid de reticență față de elucidarea în comun a adevărului, care cu siguranță va surprinde nu doar o singură țară europeană, dacă ar fi făcut public".

Purtătorul de cuvânt nu a făcut alte precizări, în schimb a acuzat că "nici germanii, nici suedezii, nici danezii nu fac schimb de informații cu noi", transmite Agerpres.

AFP reamintește că gazoductele Nord Stream au făcut obiectul unor controverse geopolitice și înaintea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Kievul și Washingtonul s-au opus proiectelor respective, pe motiv că acestea creșteau dependența Europei de gazul din Rusia, însă Berlinul și Moscova au insistat să continue. După invazia rusă în Ucraina, în contextul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, deși lucrările de construcție se încheiaseră, germanii au renunțat la darea în exploatare a Nord Stream 2.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău