Kremlinul a spionat toată Europa din Austria. Cu ajutorul oamenilor de la Viena, rușii au avut acces la sistemul Schengen și la un computer NATO
-
07 Aprilie 2024 13:15
Directorul executiv fugar al Wirecard, Jan Marsalek, s-a folosit de funcționari compromiși din serviciile de informații austriece pentru a spiona cetățeni europeni, inclusiv prin baza de date Schengen, și a plănui spargeri și asasinate comise de echipe rusești de elită. De asemenea, el a obținut o mașină de criptografie de ultimă generație a unui guvern NATO și a transmis ilegal la Moscova conținutul unor telefoane furate de la înalți funcționari publici austrieci, relatează Financial Times, preluat de News.ro.
Toate aceste acuzații - bazate pe noi dovezi obținute de serviciile secrete britanice - sunt cuprinse într-un mandat de arestare emis de poliția austriacă pe numele unui fost funcționar al poliției și al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott, scrie Hotnews.
Acesta a fost reținut vinerea trecută, iar o copie a mandatului a fost consultată de Financial Times.
Cine este Jan Marsalek, căutat de ani de zile de Interpol
Jan Marsalek este un om de afaceri austriac în vârstă de 44 de ani, în prezent dat în căutare internațională. Între 2010 și 2020, el a fost director operațional al firmei germane de procesare a plăților Wirecard, care a intrat în insolvență și s-a prăbușit în 2020.
Marsalek a fost responsabil pentru afacerile Wirecard în Asia, unde compania a recunoscut că aproape 2 miliarde de euro în numerar pe care se presupune că îi deținea nu existau, de fapt. Marsalek și restul echipei executive a companiei au fost concediați la 18 iunie 2020, după care austriacul a fugit din Germania.
În prezent, se pare că el locuiește în Rusia, după ce Interpol a emis un mandat de arestare cu „notificare roșie" pentru presupusul său rol în scandalul Wirecard.
Un activ de importanță uriașă pentru spionajul rusesc
Potrivit anchetatorilor, Marsalek ar fi fost recrutat de serviciile secrete rusești cel puțin din 2010. Noile informații conținute în mandatul de arestare austriac arată că Marsalek nu numai că a fost recrutat de Rusia, dar este posibil să fi fost unul dintre cele mai puternice active pe care le-au avut serviciile de spionaj ale Kremlinului în Europa, folosindu-se de poziția sa de director de operațiuni la vârful unei companii cotate la bursa Dax - care aproape a preluat Deutsche Bank - pentru a facilita operațiuni clandestine violente pe întregul continent și în Africa, scrie Financial Times.
Mandatul de 86 de pagini pentru arestarea lui Egisto Ott susține că Marsalek l-a însărcinat pe acesta și pe un alt oficial de rang înalt din domeniul securității, Martin Weiss, șeful operațiunilor de spionaj austriece, să faciliteze munca sub acoperire pentru serviciile de informații militare rusești (GRU) și pentru serviciile de informații interne (FSB) pe teritoriul european pe o perioadă de cel puțin cinci ani, începând din 2017. De atunci, Weiss a fugit din Austria și locuiește în prezent în Dubai.
Wirecard ar fi fost o pușculiță pentru agenții Kremlinului
Dezvăluirile se adaugă la preocupările legate de faptul că Wirecard însăși - o companie de procesare a plăților care a fost cândva preferata scenei fintech din Europa, înainte de a fi expusă ca fiind o fraudă chiar de către Financial Times - ar fi putut fi folosită ani de zile ca o rețea financiară din umbră pentru a plăti și a facilita operațiunile sub acoperire rusești fără să fie detectate de serviciile de securitate ale NATO.
Legăturile obscure ale lui Marsalek cu Rusia și suspiciunile a trei agenții europene de informații că ar fi fost spion rus au fost dezvăluite pentru prima dată de FT în 2020, la scurt timp după prăbușirea Wirecard. Alte detalii despre legăturile lui Marsalek cu Moscova - unde locuiește acum, după ce a fugit cu ajutorul rețelei sale austriece - au apărut treptat în ultimii ani, pe măsură ce anchetatorii și jurnaliștii au cercetat prăbușirea Wirecard.
Luna trecută, un raport realizat de un consorțiu de instituții de presă europene, printre care Der Spiegel, ZDF, The Insider și Der Standard, a susținut că Marsalek a fost recrutat încă din 2014 de către agenți ai Kremlinului. Grupul a relatat în detaliu despre relațiile de lungă durată ale lui Marsalek cu agenți ai serviciilor secrete rusești.
Rușii s-au folosit de sistemul Schengen
Mandatul împotriva lui Ott conține informații noi și semnificative și indică faptul că Austria - o țară cu legături profunde cu Moscova, cu legi permisive privind spionajul și cu un establishment politic afectat de corupție și de scandaluri în ultimii ani - s-a aflat în centrul rețelei lui Marsalek, arată Financial Times.
Procurorii susțin, bazându-se în mare parte pe dovezile furnizate Austriei de către MI5 din Marea Britanie în ultimele săptămâni, că:
Ott și-a folosit autorizația de securitate pentru a solicita informații confidențiale de la alte autorități polițienești europene, inclusiv cele din Marea Britanie și Italia, despre persoane pe care guvernul rus era interesat să le urmărească.
Ott a folosit, de asemenea, Sistemul de Informații Schengen - o bază de date a vizitatorilor care intră și ies din spațiul european fără frontiere - pentru a urmări mișcările persoanelor. Printre aceste persoane se numărau disidenți ruși, precum și agenți ai Rusiei.
Analiză cu lecții pentru viitorii asasini ruși
Ott a pregătit pentru serviciile de informații rusești o analiză a „lecțiilor învățate", în urma asasinării de către GRU a unui disident cecen în centrul Berlinului în august 2019.
Asasinul rus, Vadim Krasikov, a fost capturat și condamnat în Germania. Numele lui a fost vehiculat într-o tentativă de schimb de deținuți, care a căzut atunci când opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare la începutul acestui an.
Analiza lui Ott s-a folosit de cunoștințele sale despre practicile poliției și ale schimbului de informații pentru a sugera modalități prin care agenții ruși ar putea evita capturarea sau detectarea pentru viitoarele asasinate în Europa.
Egisto Ott, omul lui Marsalek în Austria
Ott i-a furnizat informații lui Marsalek cu privire la adresa și aranjamentele de securitate ale lui Hristo Grozev, un jurnalist de investigație rezident în Viena care a dezvăluit tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal de către Rusia și alte operațiuni ale GRU.
Marsalek a folosit aceste informații pentru a coordona o echipă de elită formată din agenți FSB care au pătruns în apartamentul lui Grozev și au furat un laptop și stick-uri USB.
Grozev a părăsit Viena în 2023, după ce a fost informat de serviciile de informații că Rusia ar putea pune la cale un atentat care să-l vizeze.
FSB a pus mâna pe un computer criptografic NATO
Ott l-a ajutat pe Marsalek să ducă ilegal la Moscova un computer SINA furat. Nu este clar cum a obținut Marsalek computerul.
Asemănător unei mașini Enigma moderne, dispozitivul asemănător unui laptop este unul dintre cele mai avansate instrumente criptografice folosite de guvernele occidentale pentru a transmite informații clasificate.
Calculatorul SINA a fost trimis la „Lubyanka", a scris Marsalek într-un mesaj text, făcând referire la sediul FSB.
Moscova a aflat ce se afla pe trei telefoane ale unor înalți oficiali austrieci
Ott i-a dat lui Marsalek conținutul complet al telefoanelor mobile a trei oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei, inclusiv șeful ministerului responsabil pentru toate serviciile de poliție și de informații austriece.
Telefoanele au ajuns în mâinile lui Ott după ce au fost scăpate în Dunăre din greșeală în timpul unei excursii cu barca. Oficialii au crezut că experții poliției ar putea recupera date de pe ele.
În schimb, Ott a copiat conținutul acestora și le-a transmis lui Marsalek, care a cerut ca informațiile sensibile să fie „transferate la Moscova pentru analize suplimentare". Mai multe povești extrem de jenante din punct de vedere politic, bazate pe conținutul mesajelor WhatsApp de pe telefoane, au apărut ulterior în presa austriacă.
Ott a insistat anterior asupra nevinovăției sale și a respins dovezile împotriva sa ca fiind "jocuri". El a recunoscut relația sa cu Marsalek, dar a negat că știa că ar fi putut fi recrutat de Rusia.
Viena, cuibul spionilor ruși din Europa
Ministrul austriac al justiției, Alma Zadić, de la Partidul Verde, a promis joi că va revizui urgent legislația austriacă privind spionajul ca răspuns la aceste dezvăluiri.
Cu toate acestea, dezbaterea privind modificarea legilor austriece privind spionajul - care permit agenților străini să opereze în libertate în țară, cu condiția ca aceștia să nu spioneze statul austriac însuși - se prelungește deja de luni de zile, fără a se propune încă o legislație, în ciuda presiunii tot mai mari din partea aliaților și a politicienilor din opoziție.
Ca urmare, Viena este unul dintre principalele centre de spionaj politic din Europa.
Oficialii occidentali cred că o treime din cei 180 de diplomați ruși acreditați care se află acolo sunt agenți de informații sub acoperire, arată Financial Times.