Kremlin: Rusia nu a invitat niciun lider străin la parada de la 9 mai

  • 29 Aprilie 2022 16:35
Kremlin: Rusia nu a invitat niciun lider străin la parada de la 9 mai

Moscova nu a invitat anul acesta niciun lider străin la ceremoniile ocazionate de 'Ziua Victoriei' la 9 mai, deci nici la parada militară preconizată să aibă loc în Piața Roșie, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă oficială rusă TASS.

"Nu am invitat niciun lider străin de Ziua Victoriei. Problema e că nu e o cifră rotundă. Aceasta este sărbătoarea noastră, este o sărbătoare sfântă pentru toată Rusia, pentru toți rușii", a spus Peskov în conferința sa de presă zilnică, transmite Agerpres.

El a adăugat că, deocamdată, nu se așteaptă nici participarea președintelui belarus Aleksandr Lukașenko la acest eveniment.

O repetiție a defilării militare în Piața Roșie de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste a avut loc în noaptea de joi spre vineri, relatează EFE, care reamintește că în acest an ceremoniile dedicate evenimentului din 9 mai coincid cu "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Peste 10.000 de soldați au participat la această repetiție desfășurată pe pavajul din fața Kremlinului, plus 131 de echipamente militare, ca parte a coloanelor motorizate.

Nu se știe dacă la parada din Piața Roșie vor fi invitate să participe unități care luptă în prezent Ucraina, unde și-au pierdut viața 1.351 de soldați ruși, potrivit datelor oficiale. Conform bilanțului dat publicității de Kiev, aproape 20.000 de militari ruși au murit în invazia din Ucraina, dar niciuna dintre aceste cifre nu poate fi verificată din surse independente.

Ceea ce se știe este că la defilare vor participa rachete intercontinentale, tancuri, baterii antirachete, vehicule blindate, avioane și elicoptere, conform EFE.

Președintele rus Vladimir Putin a promis săptămâna aceasta că toate obiectivele pe care și le-a stabilit Moscova în campania din Ucraina vor fi cu siguranță îndeplinite, deși a recunoscut că autoritățile doresc să minimizeze victimele în rândurile armatei ruse.

Kremlinul a confirmat anterior că, spre deosebire de 2020, când pandemia de COVID-19 a forțat amânarea defilării de 9 mai, conflictul din Ucraina nu va împiedica sărbătorirea 'Zilei Victoriei' anul acesta.

Încă o repetiție nocturnă a paradei este prevăzută în Piața Roșie în 4 mai, în timp ce ultima repetiție generală va avea loc pe 7 mai.

Putin a amenințat miercuri cu un "atac fulgerător" în cazul unui amestec din exterior în situația în derulare în Ucraina de natură să amenințe securitatea strategică a Rusiei.

Rusia, care și-a făcut publice planurile de a cuceri nu doar Donbasul, ci și întregul sud al Ucrainei, a protestat împotriva furnizării de arme occidentale către Kiev, mai notează EFE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău