Kozak vine ca să se convingă că, de acum înainte, Chișinăul nu va mai supăra Kremlinul (Ziarul Național)

  • 01 Iunie 2019 12:34
Kozak vine ca să se convingă că, de acum înainte, Chișinăul nu va mai supăra Kremlinul (Ziarul Național)

„O alianță PDM - PSRM poate aduce prejudicii cursului european”, opinează  editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, în contextul anunțului Partidului Democrat (PDM) privind disponibilitatea creării unei coaliții de guvernare cu socialiștii.

Analistul speră ca PDM să nu „concesioneze” PSRM, dar de fapt Moscovei, Externele și Apărarea. „E de presupus că în culise s-a ajuns deja la o înțelegere, iar acum urmează ca aceasta să fie adusă la cunoștința publicului. Kozak vine să se convingă că Rusia are de câștigat ceva și să obțină garanții de la Plahotniuc că, de acum înainte, Chișinăul nu va mai supăra Kremlinul, închizându-le ușa unor oficiali, unor militari ruși, expulzând spioni etc.”.

Potrivit comentatorului Petru Bogatu, invitația lansată de PDM ar putea, de fapt, să reprezinte și un subiect electoral, scrie Deschide.md. „Cred că este pentru electorat mai mult. Prin asta se explică alegătorilor că PD rămâne fidel poziției mai vechi, că încearcă să evite alegerile anticipate. Dar, pe de altă parte, dacă anterior PDM nu lansa invitații directe socialiștilor, atunci acum acest lucru a devenit posibil datorită blocului ACUM. Așa că toată lumea trebuie să spună mulțumesc blocului ACUM. Iar dacă sunt făcute pentru electorat, atunci acest lucru mai sugerează un gând că PDM ia în calcul varianta alegerilor anticipate”, a spus Petru Bogatu.

Dacă Vladimir Plahotniuc nu era în Partidul Democrat, blocul ACUM ar fi putut discuta cu această formațiune politică, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, citată de Cotidianul.

„Partidele se deosebesc doar după ideologii și atunci se poate de discutat. La noi e vorba de hoți, de oameni care au uzurpat puterea și atunci ce să discuți. Dacă nu exista Plahotniuc, poate am fi discutat, evident. Dacă Partidul Democrat era un partid decent, fără mafioți, noi evident ne-am fi dorit să avem cu cine colabora în parlament”, a declarat președinta PAS, la ProTV.

Și portalul Tribuna.md scrie că o posibilă explicație este că „PDM nu-și dorește alegeri parlamentare anticipate. Probabil, în ultimele luni, democrații au efectuat măsurări sociologice și, fie acestea le arată că oamenii nu sunt pregătiți de un nou scrutin electoral, fie că PDM va lua un rezultat sub așteptările pe care le are.

A doua posibilă explicație este că acum democrații trec la etapa finală de implementare a unui plan mai vechi, dar bine pus la punct, după ce a eșuat dialogul PD-ACUM, precum și dialogul ACUM-PSRM, ultima posibilitate de a evita anticipatele este un dialog dintre PDM și PSRM. A treia posibilă explicație este că PDM a fost impus să iasă la rampă de anunțul preconizatelor vizite la Chișinău (săptămâna viitoare) a emisarilor Rusiei, SUA și UE. Democrații intuiesc că vizitele acestor emisari pot avea legătură și cu o posibilă deblocare a situației politice din RM și, deoarece simt că pot pierde inițiativa, au decis să anticipeze”.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, autorul Petru Grozavu deplânge faptul că „moldovenii vorbesc despre politică și guvernări și la nunți, și la botez, și la mort, și peste tot, Și, de obicei, de rău. Ce face guvernul, ce nu face? Ce face președintele, ce nu face? Același lucru despre deputați și parlament”, pe când în statele occidentale oamenii  vorbesc despre „viață, copii, familie, sănătate, bucate, călătorii și despre orice altceva numai nu despre salarii, pensii, bătrânețe și politică. Pentru că ei au în statele lor guverne, parlamente și președinți care se ocupă de politică și de tot ce ține de viața și binele țării. La noi, guvernele, parlamentele și președinții au grijă de problemele lor”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău