Kovesi: Premiza cea mai importantă în lupta cu corupția este INDEPENDENȚA judecătorilor

  • 10 Noiembrie 2016 18:35
Kovesi: Premiza cea mai importantă în lupta cu corupția este INDEPENDENȚA judecătorilor

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Laura Codruța Kovesi a vorbit la Chișinău, în cadrul unui forum moldo-român în domeniul justiției, despre importanța independenței judecătorilor și procurorilor pentru efectuarea unui act de justiție corect. Ea explicat care sunt instrumentele DNA, instituția care a reușit să ajungă în topul încrederii populației României.

Independența magistraților este factorul definitoriu care contribuie la efectuarea unei justiții echitabile, în care să aibă încredere populația, a explicat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în cadrul forului, la care au participat conducătorii celor mai importante instituții de drept din Republica Moldova.

„În România judecătorii sunt independenți și imparțiali, procurorii sunt independenți și se bucură de stabilitate în funcție. Acest lucru, din perspectiva mea, este premiza cea mai importantă atunci când vorbim de lupta cu corupția. În România, nimeni nu poate să dea indicații unui procuror să deschidă o investigație, să închidă o investigație, cum să facă o investigație, ce probe să administreze. Nici șeful ierarhic, nici ministrul Justiției, nici șeful Parlamentului, nici președintele țării, nici parlamentarii, nici măcar eu, ca șef al DNA nu pot să dau dispoziție unui coleg să deschidă sau să închidă o anumită anchetă”, a constatat Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA s-a referit și la independența organelor de drept față de cele politice, în contextul în care Centrul Național Anticorupție de la Chișinău este subordonat Parlamentului.

„În România, despre relația cu Parlamentul vă pot da un exemplu din experiența mea ca procuror general. În 2007 am primit o solicitare în fața Parlamentului, care a  deschis o anchetă parlamentară cu privire la anumite aspecte și am fost citată să dau explicații. Am trimis un răspuns și am spus că refuz să mă prezint, pentru că eu nu sunt subordonată Parlamentului și dacă cineva este nemulțumit de activitatea procuraturii sau a vreunui procuror, poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, care mă poate chema să sau explicații”, a mărturisit Laura Codruța Kovesi.

Pe de altă parte, directorul Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, Viorel Chetrari, a criticat ultimele reforme în domeniul justiției, cele cu privire la reforma Procuraturii și a Autorității Naționale de Integritate. El a argumentat că desele schimbări de legislație stau în calea unei activități eficiente a CNA.

„Din păcate, reforma procuraturii și cea a CNI au fost făcute fără a ține seama în același timp de activitățile și mandatul CNA, iar acum se pune foarte multă presiune pentru a grăbi o nouă reformă, ceea ce mie mi se pare nu tocmai corect. Avem mai sus exemplul reformării CNI, o reformă despre care nu putem spune că ar fi fost grăbită și care a generat blocaje în activitate”, a declarat Viorel Chetrari.

La forumul moldo-român au participat conducătorii instituțiilor de drept din Republica Moldova și România. Pe lângă șefii DNA și CNA, au mai ținut discursuri  și șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, conducătorii Consiliilor Magistraturilor și cei ai Autorităților de Integritate din ambele state.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău