Kosovo și-a desemnat un nou premier

  • 09 Decembrie 2014 08:40
Kosovo și-a desemnat un nou premier

Cele două partide principale din Kosovo au semnat luni un acord de coaliție prin care îl desemnează pe liderul opoziției Isa Mustafa în funcția de premier, ceea ce permite depășirea celor șase luni de criză politică, a anunțat un responsabil kosovar.

Isa Mustafa, 63 de ani, șeful principalului partid de opoziție, LDK, ar urma să-i succeadă premierului aflat la final de mandat Hashim Thaci (PDK), care ar renunța să preia un nou mandat, după ce a condus Kosovo din 2007 și a dus provincia spre independență, în 2008.

Acordul dintre PDK al lui Thaci și LDK a fost semnat la parlament în prezența jurnaliștilor, însă niciun detaliu nu a fost dezvăluit, notează Agerpres.

Cu toate acestea, numărul doi al diplomației kosovare, Petrit Selimi, care este un apropiat al lui Hashim Thaci, a scris pe pagina sa de Facebook: 'Noul premier al Kosovo va fi Isa Mustafa'. 'Hashim Thaci va fi vicepremier și ministru al afacerilor externe' în acest nou guvern, a adăugat Selimi.

La rândul său, parlamentul kosovar urmează să se reunească luni după-amiază pentru a-și alege președintele, un prim pas indispensabil pentru formarea ulterioară a unui guvern.

Această alegere odată făcută, președinta Kosovo, Atifete Jahjaga, ar putea desemna, chiar în cursul zilei de luni, un nou premier.

Cele două partide politice, PDK, cu 37 de deputați, și LDK, cu 30 de deputați, dispun de majoritate în parlament, format din 120 de locuri.

Acceptând noua coaliție, LDK al lui Mustafa a abandonat o alianță de patru partide ale opoziției, creată a doua zi după alegerile legislative anticipate din 8 iunie, pentru a încerca, fără succes, înlăturarea lui Thaci de la putere.

Acest lucru a aruncat Kosovo în șase luni de criză politică fără precedent, cauzate și de o imprecizie în textul Constituției Kosovo. Acesta stipulează că președintele parlamentului trebuie să fie desemnat de partidul ajuns în fruntea alegerilor legislative, adică de PDK al lui Thaci.

Însă Constituția nu a prevăzut posibilitatea pentru opoziție, chiar dacă aceasta este majoritară, ca în cazul de față, să propună un candidat. Fără alegerea unui președinte al parlamentului, întreg procesul de formare a guvernului este blocat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău