Emisar ONU: Discuțiile asupra noii Constituții siriene nu au condus încă la un acord

  • 23 Noiembrie 2019 09:15
Emisar ONU: Discuțiile asupra noii Constituții siriene nu au condus încă la un acord

Primele negocieri intra-siriene cu privire la o nouă Constituție nu au condus încă la un consens asupra principiilor constituționale, a declarat vineri mediatorul Națiunilor Unite, Geir Pedersen, transmite sâmbătă dpa, preluat Agerpres.

"Ar fi prea devreme să spunem că există un acord asupra principiilor constituționale și nu există încă un acord nici referitor la chestiunile ce trebuie abordate în viitorul text constituțional", a declarat Pedersen în fața Consiliul de Securitate al ONU.

El a adăugat însă că "a existat o discuție inițială solidă și puncte comune pe care să construim".

Emisarul ONU pentru Siria a declarat că discuțiile, care au început la sfârșitul lunii octombrie la Geneva, nu au fost "ușoare".

"Discursurile, pozițiile și propunerile au fost foarte divergente, iar uneori procedurile au fost anevoioase și emoțiile puternice", a spus el. A adăugat însă că a observat zilnic tot mai multe "eforturi în limbaj, ton, gesturi și expunere ce indicau deschidere spre dialog".

Obiectivul negocierilor la care participă 150 de delegați care reprezintă guvernul, opoziția și societatea civilă în părți egale, a fost să creeze impulsul necesar identificării unei soluții politice pentru războiul civil sângeros ce durează de aproape nouă ani.

Lucrările asupra Constituției vor fi continuate de un comitet de redactare format din câte 15 delegați din partea guvernului, opoziției și societății civile.

O nouă rundă de discuții, ce vor dura o săptămână, este programată să înceapă la Geneva pe 25 noiembrie.

Pedersen a avertizat că dinamica pe teren trebuie să se schimbe "dacă se dorește dezvoltarea încrederii în rândul poporului sirian în procesul politic". El a afirmat că este "extrem de îngrijorat de violența reînnoită" din provincia Idlib, unde opoziția deține controlul asupra majorității teritoriului.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău