Emisar ONU: Discuţiile asupra noii Constituţii siriene nu au condus încă la un acord

  • 23 Noiembrie 2019 09:15
Emisar ONU: Discuţiile asupra noii Constituţii siriene nu au condus încă la un acord

Primele negocieri intra-siriene cu privire la o nouă Constituţie nu au condus încă la un consens asupra principiilor constituţionale, a declarat vineri mediatorul Naţiunilor Unite, Geir Pedersen, transmite sâmbătă dpa, preluat Agerpres.

"Ar fi prea devreme să spunem că există un acord asupra principiilor constituţionale şi nu există încă un acord nici referitor la chestiunile ce trebuie abordate în viitorul text constituţional", a declarat Pedersen în faţa Consiliul de Securitate al ONU.

El a adăugat însă că "a existat o discuţie iniţială solidă şi puncte comune pe care să construim".

Emisarul ONU pentru Siria a declarat că discuţiile, care au început la sfârşitul lunii octombrie la Geneva, nu au fost "uşoare".

"Discursurile, poziţiile şi propunerile au fost foarte divergente, iar uneori procedurile au fost anevoioase şi emoţiile puternice", a spus el. A adăugat însă că a observat zilnic tot mai multe "eforturi în limbaj, ton, gesturi şi expunere ce indicau deschidere spre dialog".

Obiectivul negocierilor la care participă 150 de delegaţi care reprezintă guvernul, opoziţia şi societatea civilă în părţi egale, a fost să creeze impulsul necesar identificării unei soluţii politice pentru războiul civil sângeros ce durează de aproape nouă ani.

Lucrările asupra Constituţiei vor fi continuate de un comitet de redactare format din câte 15 delegaţi din partea guvernului, opoziţiei şi societăţii civile.

O nouă rundă de discuţii, ce vor dura o săptămână, este programată să înceapă la Geneva pe 25 noiembrie.

Pedersen a avertizat că dinamica pe teren trebuie să se schimbe "dacă se doreşte dezvoltarea încrederii în rândul poporului sirian în procesul politic". El a afirmat că este "extrem de îngrijorat de violenţa reînnoită" din provincia Idlib, unde opoziţia deţine controlul asupra majorităţii teritoriului.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
-3,95 °C
ceață
Umiditate:85 %
Vint:1 m/s
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
2 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5662 -0.0959
USD 17.7303 0.0016
RON 4.0937 -0.0208
UAH 0.7260 0.0002
RUB 0.2870 0.0005
Arhivă Radio Chișinău