Klaus Iohannis: „Uniunea Europeană trebuie să se extindă. Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest vor să fie parte din Uniune și vrem să fie cu noi”

  • 07 Februarie 14:08
Klaus Iohannis: „Uniunea Europeană trebuie să se extindă. Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest vor să fie parte din Uniune și vrem să fie cu noi”

Uniunea Europeană trebuie să se extindă și să includă Republica Moldova. Este mesajul pe care l-a transmis președintele României Klaus Iohannis la Strasbourg, înaintea începerii dezbaterii „This is Europe” în plenul Parlamentului. Declarația a fost făcută la un briefing de presă alături de președinta Legislativului European Roberta Metsola.

În declarațiile de presă, Klaus Iohannis și Roberta Metsola s-au referit la prioritățile de pe agenda europeană, pregătirea pentru alegerile euro-parlamentare, gestionarea migrației, extinderea Uniunii și adoptarea noi agende strategice.

Un mesaj ce vizează Republica Moldova a fost subliniat de către președintele României. Klaus Iohannis a subliniat că statele membre ale UE trebuie să fie mai hotărâte în procesul de extindere:

„Funcționarea Uniunii în interior trebuie să devină mai eficientă, mai fluidă, mai rapidă, deci arhitectura Uniunii trebuie îmbunătățită. Uniunea trebui să se extindă. Asta este părerea mea. Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi. De ce durează pentru unii de 20 de ani aceste discuții? Trebuie să fim și aici mai hotărâți, mai aplicați”, a declarat Klaus Iohannis.

Discuțiile celor doi oficiali au vizat și războiul din Ucraina. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a mulțumit pentru sprijinul continuu oferit Ucrainei din partea României. „Ucraina este prioritatea numărul unu, o responsabilitate colectivă”, a spus ea.

Roberta Metsola a subliniat importanța participării cetățenilor români la alegerile europarlamentare în luna iunie. În patru luni va fi, din nou, timpul pentru români și alți cetățeni europeni să seteze o nouă direcție pentru Europa, a declarat Metsola.

Șefa legislativului comunitar a mai evidențiat că Europa va fi mai puternică atunci când România va adera la zona euro și își va ocupa locul în spațiul Schengen.

„La 9 iunie, peste 19 milioane de români vor vota pentru 33 de eurodeputați din această instituție Ei vor da formă politicilor, vor adopta legislația care va modifica atât Europa, cât și România”, a declarat Roberta Metsola.

Președintele României a susținut ulterior un discurs în plenul Parlamentului în cadrul unei dezbateri în care a vorbit despre provocările și viitorul Europei.

Seria de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău