Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Armatei: Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre

  • 25 Octombrie 2023 14:08
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Armatei: Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre

Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic, a evidențiat președintele Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României.

În debutul alocuțiunii sale, acesta a amintit că această zi ”este dedicată și ostașilor români care, cu hotărâre, devotament și spirit de sacrificiu, au luptat și s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru independența României, în 1877, precum și în timpul celor două războaie mondiale”, scrie Calea Europeană.

Totodată, ”Ziua Armatei României este prilejul potrivit pentru a onora veteranii de război, precum și pe cei care au făcut sacrificiul suprem sau au fost răniți în teatrele de operații unde Armata României, alături de aliați și parteneri, a participat la lupta împotriva terorismului și la operațiile umanitare sau la cele de menținere a păcii”, a continuat Iohannis.

Acesta a lăudat ”devotamentul și profesionalismul” de care dau dovadă militarii noștri care continuă să facă din ”Armată un autentic ambasador al țării noastre pe plan internațional, contribuind din plin la consolidarea relevanței strategice și a profilului României la nivel global”.

”Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și la cele desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite”, a amintit președintele.

Klaus Iohannis a făcut trimitere și la ”perioada foarte complicată” pe care o traversăm, ”în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare”.

”Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”, a deplâns șeful statului.

În acest context dificil, ”este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO”, consideră Klaus Iohannis.

Așadar, ”prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie”.

”Suntem hotărâți să apărăm valorile democrației și suntem pe deplin angajați în eforturile de consolidare a securității și a stabilității regionale, europene și euroatlantice. Vom continua să fim un partener credibil și predictibil în cadrul NATO și al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei și un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a dat asigurări președintele.

El a punctat că România va continua să acorde ”o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne”.

”Astăzi, Armata României este o instituție modernă, deplin integrată și interoperabilă cu structurile NATO. Comandamentele și celelalte structuri Aliate dislocate pe teritoriul țării noastre, precum și exercițiile comune desfășurate cu partenerii noștri contribuie la menținerea unui nivel ridicat al pregătirii pentru luptă a Armatei noastre. Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne. Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă”, a explicat Iohannis.

Astfel, va fi asigurată ”o capacitate de apărare credibilă, puternică și adaptată noilor cerințe de securitate” pentru ca România să fie în permanent în măsură să răspundă ”prompt și eficient provocărilor din ce în ce mai diverse cu care ne confruntăm”.

”Națiunea română se bazează pe curajul și devotamentul dumneavoastră pentru garantarea securității naționale și protejarea valorilor democratice ale societății noastre. Vă îndemn să vă instruiți în continuare cu perseverență și să acționați hotărât pentru a îndeplini cu succes misiunile primite, aducând astfel onoare și prestigiu Armatei României. Vă felicit pentru modul exemplar în care vă desfășurați activitatea și vă mulțumesc pentru dăruirea și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în fiecare zi pentru apărarea țării! De asemenea, felicit tinerii studenți militari care au depus astăzi, aici, jurământul militar, precum și personalul Statului Major al Apărării, al cărui drapel de luptă l-am decorat”, a conchis președintele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:7,2 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău