Klaus Iohannis: Există semnale clare că economia revine pe calea redresării. Investițiile în tranziție verde și transformare digitală oferă noi oportunități
-
20 Noiembrie 2020 14:51
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, un mesaj în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate bursieră, el afirmând că există semnale ”clare” că economia revine pe calea redresării, transmite caleaeuropeana.ro.
“La începutul acestui an, indicatorii privind piețele financiare arătau că România beneficiază de un climat investițional stabil. Din păcate, în contextul pandemiei de COVID-19, criza economică și-a făcut simțită prezența și în România, ca peste tot în lume. Există însă semnale clare că economia revine pe calea redresării. Ultimele date statistice indică pentru România, cât și pentru economiile europene o creștere consistentă a Produsului Intern Brut în trimestrul al III-lea, față de trimestrul anterior, atunci când economia a resimțit șocul generalizat al crizei sanitare. De asemenea, rata șomajului în economia noastră se menține la puțin peste 5%, iar pe piețele financiare investitorii își păstrează încrederea în potențialul nostru de dezvoltare”, afirmă Klaus Iohannis, în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, notează sursa citată.
El a arătat că România va beneficia, în următorii ani, de fonduri europene de 80 de miliarde de euro, apreciind că este o “oportunitate reală de consolidare a potențialului de creștere economică”.
“Economia noastră va începe să integreze beneficiile unui nou model de dezvoltare, bazat pe investiții, inovare și competitivitate. România va avea infrastructură, va investi considerabil în digitalizare și tranziția verde, va facilita crearea de ecosisteme antreprenoriale și va deveni mai atractivă ca destinație de afaceri. În acest sens, unele aspecte ar merita să se regăsească mai elocvent în planuri și acțiuni, indiferent dacă sunt ale autorităților sau ale mediului de afaceri. O direcție esențială este educația economică sănătoasă, cel mai eficient scut împotriva populismului financiar, iar o alta, piața românească de capital, ca sursă reală de finanțare a investițiilor. De exemplu, opțiunea pentru investiții în tranziția verde și transformarea digitală, așa cum ne propunem prin Planul Național de Redresare și Reziliență, oferă noi oportunități și pentru piața autohtonă de capital. În același timp, este esențial ca România să își diversifice coerent arhitectura financiară, pentru a nu rămâne blocați în paradigma în care doar statul ‘dă banii’ pentru dezvoltare”, a mai comunicat președintele României.