Klaus Iohannis, după întrevederea cu președintele Elveției: Am evidențiat nevoia consolidării eforturilor partenerilor externi în vederea asigurării sprijinului atât de necesar noilor autorități din R. Moldova

  • 10 Septembrie 2021 09:36
Klaus Iohannis, după întrevederea cu președintele Elveției: Am evidențiat nevoia consolidării eforturilor partenerilor externi în vederea asigurării sprijinului atât de necesar noilor autorități din R. Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că a agreat cu omologul său elvețian, Guy Parmelin, aprofundarea cooperării dintre cele două țări în domenii precum cercetarea și inovarea, digitalizarea, educația, securitatea cibernetică și i-a mulțumit acestuia pentru susținerea Elveției privind aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Agerpres.

"Am transmis aprecierea deosebită pentru consistența investițiilor elvețiene în România, atât ca pondere, cât și ca valoare adăugată. Mai mult, prin specificul lor, aceste investiții aduc în țara noastră excelența know-how-ului elvețian. Ele creează locuri de muncă și încurajează inovația, adoptarea noilor tehnologii și a soluțiilor prietenoase cu mediul. Am agreat să aprofundăm cooperarea în domenii sectoriale de interes comun, precum cercetarea și inovarea, digitalizarea, educația, securitatea cibernetică. Am mulțumit domnului președinte pentru susținerea Elveției pentru un obiectiv strategic de politică externă al României - aderarea noastră la OCDE", a spus șeful statului în conferința comună de presă cu omologul elvețian, Guy Parmelin.

De asemenea, discuțiile au vizat evoluțiile recente democratice din Republica Moldova.

"Am evidențiat nevoia consolidării eforturilor partenerilor externi în vederea asigurării sprijinului atât de necesar noilor autorități din Republica Moldova. În acest context, am discutat să explorăm împreună posibilitatea dezvoltării unor inițiative comune româno-elvețiene în vederea sprijinirii reformelor în spirit european aflate pe agenda noului guvern al Republicii Moldova", a afirmat Klaus Iohannis.

El a amintit că în 2021 se aniversează 110 ani de la stabilirea legăturilor diplomatice dintre România și Elveția.

"Este un moment cu valențe simbolice pentru relația româno-elvețiană și, făcând un bilanț, am putut constata cu satisfacție, în cadrul dialogului nostru, nivelul excelent al cooperării bilaterale în plan politic, economic și social", a spus Iohannis.

La rândul său, președintele Confederației Elvețiene, Guy Parmelin, a subliniat dorința privind întărirea colaborării în domeniul securității cibernetice.

"Am avut cu domnul președinte Iohannis și delegația română o discuție de ansamblu asupra relațiilor bilaterale. Am vorbit despre relațiile economice, despre educație, cercetare. Vrem să întărim colaborarea în domeniul securității cibernetice și am amintit că participarea Elveției la programul cadru de cercetare New Horizon Europe este cel mai bun mod de a întări această colaborare în acest domeniu. Pentru cercetare, pentru relațiile bilaterale și pentru Europa este extrem de important", a spus Guy Parmelin, arătând că discuțiile au vizat și cea de-a doua contribuție a Elveției la fondul de coeziune al UE, politica de azil, migrația, situația din Balcani.

El a afirmat, în context, că "Elveția și România au numeroase puncte de vedere comune și motive de speranță comune".

Președintele Klaus Iohannis efectuează, joi, o vizită oficială în Confederația Elvețiană, la invitația omologului elvețian. (

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău