Klaus Iohannis, despre Anul Centenarului | O cinstire autentică a înaintașilor presupune să ne asumăm ținte la fel de înalte

  • 15 Martie 2018 18:25
Klaus Iohannis, despre Anul Centenarului | O cinstire autentică a înaintașilor presupune să ne asumăm ținte la fel de înalte

Proiectele care celebrează Centenarul sunt importante dacă propun idei, perspective sau obiective pentru viitor, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul dezbaterii „România la Centenar", organizată de Administrația Prezidențială. Liderul de la București a subliniat că o cinstire autentică a înaintașilor presupune să ne asumăm „ținte la fel de înalte".

„România pe care ne-o dorim nu poate exista în lipsa unei autentice creșteri a competitivității, ceea ce presupune, în primul rând, un angajament susținut pentru un sistem de educație modern, deschis deopotrivă către valorile umanismului european și către nevoile mediului antreprenorial. Trebuie să stopăm declinul infrastructurii și al sistemelor publice. Trebuie să fructificăm potențialul industriilor creative și al sectorului cultural, să reunim națiunea în jurul valorilor și proiectelor coezive. Proiectele care celebrează Centenarul sunt importante dacă propun idei, perspective sau obiective pentru viitor", a afirmat președintele.

„Doar punându-ne resursele în slujba societății putem contribui cu toții - oameni de stat, clasă politică, elite din toate domeniile - la dezvoltarea țării în următoarea sută de ani. Anul 1918 ne arată, în mod exemplar, că atunci când interesele naționale, iar nu cele mărunte, de grup, sunt puse în centrul viziunii politice, România face pași uriași înainte și își capătă locul pe care îl merită între națiunile Globului. Este responsabilitatea noastră să intrăm în noul centenar cu o înțelegere profundă a acestui adevăr istoric", a mai declarat el.

Iohannis a atras atenția asupra faptului că trecerea în următorul veac coincide cu preluarea, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

„Conștiința națională, apropierea societății noastre de procesele politice și economice occidentale și forța viziunii elitelor au dat formă și identitate țării. În secolul XXI însă, România are nevoie de noi energii, care să se manifeste într-un proiect de țară în acord cu interesele noastre contemporane, fundamental legate de statutul de membru al Uniunii Europene și al NATO", a precizat el.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni sunt prezenți inițiatori ai unor importante proiecte și manifestări dedicate Centenarului, personalități provenind din mediul academic și cultural, din administrația publică locală și societatea civilă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău