Klaus Iohannis: Deși agresiunea Rusiei ne-a unit, aceasta riscă să polarizeze și să fragmenteze scena internațională

  • 27 Noiembrie 2022 10:13
Klaus Iohannis: Deși agresiunea Rusiei ne-a unit, aceasta riscă să polarizeze și să fragmenteze scena internațională

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unității europene în contextul războiului din Ucraina și a arătat că, deși agresiunea Rusiei a unit țările la nivel european și transatlantic, aceasta riscă „să polarizeze și să fragmenteze scena internațională”.

„Avem nevoie ca întreaga comunitate internațională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei. Acest război afectează cu certitudine întreaga lume - în planul securității alimentare și energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să fim conștienți că, deși agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european și transatlantic, aceasta riscă să polarizeze și să fragmenteze scena internațională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată și cu Aliații noștri, precum și să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul și să construim parteneriate și cu țări și regiuni din întreaga lume”, a spus șeful statului, aflat într-o vizită în Lituania, scrie Digi24.

„Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arăta că empatizăm cu dificultățile partenerilor noștri globali, de a explica conduita pe care o avem și a le înțelege pozițiile, astfel încât să evităm ca aceștia să se simtă neglijați”, a spus Iohannis. Șeful statului a precizat că inițiative precum Coridoarele Solidarității, care facilitează exporturile din Ucraina către piețele mondiale, inclusiv către țările care resimt cea mai mare nevoie, trebuie promovate.

El a adăugat că România a facilitat tranzitul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina și va continua în aceeași notă, ca o „contribuție la gestionarea insecurității alimentare care poate afecta țările vulnerabile de pe glob”. De asemenea, șeful statului a afirmat că ar trebui valorificate instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale UE, precum Erasmus sau Orizont, în vederea consolidării legăturilor noastre globale.

„Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei și, prin urmare, către autoritarism și în detrimentul democrației. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor”, a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, calea democrației, libertății, drepturilor omului, respectării ordinii internaționale bazate pe reguli și a multilateralismului este cea corectă pentru un viitor prosper, stabil și sigur.

El a mai spus că atacul Rusiei nu este numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva valorilor fundamentale europene, valori precum democrația, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor. Șeful statului a subliniat că Uniunea Europeană a stat ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a apăra valorile europene, precum și de Republica Moldova și Georgia.

„Faptul că, în pofida tuturor dificultăților și presiunilor, aceste țări continuă să creadă cu tărie în visul lor european este inspirant, impresionant și demonstrează că Ideea de Europa este la fel de puternică ca întotdeauna”, a spus Iohannis.

La evenimentul organizat la Kaunas, capitală culturală europeană în 2022, au participat și președinții Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits, și Poloniei, Andrzej Duda. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj video în cadrul evenimentului. De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intervenit prin videoconferință. Președintele CE a vorbit despre importanța Kaunas drept capitală europeană în contextul actual și de ajutorul financiar și asistența militară oferite de Uniunea Europeană Ucrainei.

„În timp ce războiul lui Putin a închis ușile evenimentelor culturale din Ucraina, voi ați deschis ușile culturii ucrainene. Vom continua să fim alături de Ucraina pentru că ucrainenii luptă cu speranță și pentru un viitor mai bun”, a spus Ursula von der Leyen.

Președintele Ucrainei a vorbit despre unitatea Europei în contextul războiului din Ucraina. „Sunt 254 de zile de la începutului acestui război. Această agresiune anti europeană este sortită eșecului, libertatea europeană este garantată, dar Rusia încă mai are la îndemână diverse forme de teroare, încă au bombe, rachete și arme ca să ucidă oameni în fiecare zi. Nu există divizare în ceea ce privește unitatea europeană și trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an. Dependența europeană de gazul rusesc s-a diminuat și trebuie să dispară.

Aceasta va diminua veniturile Rusiei din veniturile din energie”, a spus Zelenski, care a adăugat că Rusia nu mai poate folosi energia ca pe o armă. El a subliniat că plafonarea prețurilor la energie este foarte importantă.

Zelenski a afirmat că propunerea de plafonare a prețurilor la 60 de dolari pe baril este mai degrabă o concesie făcută Rusiei și a apreciat propunerea țărilor baltice și a Poloniei privind plafonarea prețului la 30 de dolari pe baril.

Președintele Klaus Iohannis urmează să participe alături de omologii din Lituania, Letonia și Polonia la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susținerii Ucrainei și Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău