Klaus Iohannis, declarații după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării
-
29 Noiembrie 2016 14:13
Presedintele român Klaus Iohannis sustine declaratii de presa, marti dupa-amiaza, in urma sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Printre subiectele discutate in cadrul CSAT s-au numarat relatia României cu Republica Moldova si militarii pe care Romania ii va trimite pe front in 2017.
Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
- Au fost dezbatute teme importante care privesc securitatea nationala, stabilindu-se o serie de masuri.
- Temele sunt in deplina concordanta atat cu programul de activitate al Consiliului, cat si problematicile de activitate interna si internationala.
- Am vorbit despre strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova.
- Am spus in septembrie, cand am inclus pe ordinul de zi al CSAT, si reiterez si acum ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila.
- Este un plan de actiune privind abordarea strategica a relatiei Romaniei cu R. Moldova.
- Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a R. Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a R. Moldova spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal.
- Pentru asta, este nevoie de o radiografie clara si sistemica a capacitatilor pe care le avem.
- Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a R. Moldova.
- Pentru implementarea planului de actiuni, va fi creat un grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp.
- Un alt subiect a fost legat de fortele armatei Romaniei, care pot fi trimise la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2017.
- Fortele puse la dispozitie de MApN cuprind 1.688 de militari. Comparativ cu 2016, numarul a crescut cu 507.
- Dintre cei 1.688 de militari propusi, un numar de 1.039 pot fi desfasurati efectiv in teatrele de operatii, precum si in misiuni de observare si monitorizare.