Klaus Iohannis, declarații după anularea alegerilor prezidențiale din România: „Este o situație namaiîntâlnită. Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
-
06 Decembrie 2024 19:20
Președintele român Klaus Iohannis a venit cu o declarație de presă după decizia anunțată de Curtea Constituțională a României privind anularea turului I al alegerilor prezidențiale, în care a anunțat că rămâne în mandat până la alegerea noului președinte
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:
CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia este obligatorie pentru toată lumea și ne conformăm. Este o situație namaiîntâlnită. Să ne amintim cum s-a ajuns aici. La scurt timp după ărimul tur al localelor, am primit semnale, la început telefonice, de la servicii că anumite lucruri sunt ciudate. Am cerut să se aprofundeze, să se verifice și în scurt timp am primit în scris. Am fost îngrijorat și am convocat CSAT. Am avut 4 materiale: SRI, SIE, STS, MAI. CSAT a luat act de ele, le-a discutat și concluziile au fost grave.
Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovarea electorală masivă în cele două zile cînd confiorm legii e interzis, sâmbătă și în ziua alegerilor. Încalcă legislația electorală. Candidatul a declarat zero cheltuieli, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Am primit informații de la servicii că campania a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Sunt lucruri grave.
La puține zile după, un grup mare de ONG-uri mi-a cerut declasificarea materialelor. După discuțiile cu instituțiile care le-au întocmit, s-a convenit publicarea. Așa a putut toată lumea să vadă ce s=a discutat în CSAT. CSAT nu are atribuții în alegeri, dar semnalele că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României, ne-a adus la concluzia că avem de-a face cu o chestiune de securitate națională, iar asta este o temă a CSAT.
După mai multe contestații din diverse părți, CCR a decis azi că se anulează toată procedura de alegere a președintelui.
Ce urmează? După validarea alegerilor parlamentare - convocarea noului Parlament, convocarea consultărilor cu partidele, constituirea noului guvern după alegerile parlamentare.
Noul guvern va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi de prezidențiale.
Ce fac eu? În Constituție, la art. 83, alin. 2, „Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președinte nou ales”. Concluzie: Rămân în mandat până la alegerea noului președinte. Nu voi fi premier, nu doresc, nu doresc decât să duc acest mandat la un bun sfârșit. Mă voi implica ca și până acum pentru România, pentru români, mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă.
Amintim că Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, astăzi, 6 decembrie, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale din România, potrivit unui comunicat al CCR. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale în România vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Totodată, mandatul lui Iohannis se încheie în 21 decembrie 2024. Potrivit Constituției, mandatul președintelui poate fi prelungit în caz de război sau catastrofă, prin lege organică, sau interimatul este asigurat de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților.