Klaus Iohannis a primit premiul "Coudenhove-Kalergi". Donald Tusk: Acordarea acestei distincții este, mai presus de orice, o recunoaștere a rolului României în UE
-
04 Martie 2020 13:24
Donald Tusk, președintele Partidului Popular European și fost președinte al Consiliului European, a declarat, miercuri, la ceremonia în care președintele României, Klaus Iohannis a primit premiul "Coudenhove-Kalergi", că anul trecut i-a propus șefului statului, pe care l-a catalogat 'un politician excepțional', să fie președinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat, scrie Agerpres.
Donald Tusk a rememorat, la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni, trei imagini pe care le are cu președintele Klaus Iohannis.
"În vremurile de astăzi pline de haos și narațiuni conflictuale, era informării și dezinformării, toate în cantități uriașe, oamenii sunt atacați din toate direcțiile de cuvinte fără înțeles și fără o însemnătate profundă. O imagine spune mai multe decât un text. Așadar, dați-mi voie să evoc imagini din amintirile mele în legătură cu un om care este eroul ceremoniei de astăzi", a spus Tusk.
Prima imagine evocată de fostul președinte al Consiliului European a fost de la summitul de la Sibiu, când președintele Iohannis le-a propus liderilor europeni să meargă către oamenii adunați în Piața Mare.
"Klaus Iohannis este un politician excepțional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul și nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulți. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru așa ceva și de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentației, provine dintr-un orășel și dintr-o minoritate etnică și prezintă și puncte de vedere ale minorităților, a reușit să construiască un sprijin durabil al majorității", a mai spus Tusk.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Un alt moment rememorat de Donald Tusk a fost o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migrație.
"Ca de multe ori în asemenea situații, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raționamentul, atitudinea sa și modul decisiv în care vorbește readuc calmul. Președintele Iohannis, ca și muzica, are darul de a liniști animalul sălbatic, cum spune Shakespeare", a afirmat fostul președinte al Consiliului European.
Un alt moment a fost întâlnirea dintre cei doi de acum aproape un an, când i-a propus lui Iohannis să fie președintele Consiliului European.
"Imaginea numărul trei. Sunt cu președintele Iohannis acum aproape un an și discutăm cine ar fi să ia cârma instituțiilor europene, discuția noastră este sinceră și discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit președinte al Consiliului European. Președintele Iohannis zâmbește cordial, îmi mulțumește pentru această propunere și după o vreme adaugă: 'Știi ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, așa că, te rog, nu lua în considerație candidatura mea'", a declarat Tusk.
El a amintit și de pasiunile lui Iohannis - tâmplăria și cultivatul trandafirilor.
"E greu de găsit o metaforă mai bună pentru a descrie un model de politician: tâmplar și grădinar. Tot ce așteaptă oamenii de la un lider este aici: răbdare, gentilețe, atenție, persistență, capacitatea de a crea, de a rezolva probleme. Un bun politician este acela care construiește, nu acela care distruge, unul care visează, dar are ambele picioare pe pământ", a adăugat Donald Tusk.
Premiul european "Coudenhove-Kalergi" i-a fost înmânat șefului statului de către prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi.
Prințul Nikolaus von Liechtenstein a amintit că acest premiu este acordat pentru a doua oară unui președinte al României, primul fiind Emil Constantinescu.
El a explicat că "devotamentul față de cauza unității europene și susținerea valorilor europene" este unul dintre motivele pentru care președintele Iohannis a primit această distincție.
"Ați luptat și luptați pentru dreptate și curățenie în sistemul politic în ciuda unor riscuri la care v-ați expus. Acesta este un exemplu care merită cunoscut dincolo de frontierele României. Ați înțeles că niciun fel de pace internă sau internațională nu este posibilă pe termen lung fără justiție. Lucrați în același spirit ca și cel care a dat numele acestui premiu", a spus prințul Nikolaus von Liechtenstein.
"Decernarea premiului "Coudenhove-Kalergi" pentru anul 2020 mă onorează. (...) Această distincție mă bucură cu atât mai mult cu cât, privind în urmă către laureații premiului european, remarc că printre aceștia se regăsesc personalități politice de marcă, ce s-au dedicat obiectivului unei Europe unite. (...) Consider că acordarea acestei distincții este, mai presus de orice, o recunoaștere a rolului României în Uniunea Europeană și a profilului țării noastre de promotor activ al integrării europene, al unității proiectului european și al capacității acestuia de a fi o sursă de inspirație și un ideal pentru țările din vecinătate", a afirmat șeful statului.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
El a subliniat necesitatea unității și coeziunii în Uniunea Europeană.
"Fără unitate, fără coeziune, crizele ar fi mai greu de depășit, iar proiectul european ar avea grav de suferit. Cetățenii europeni care au rămas puternic atașați de proiectul european, de beneficiile incontestabile pe care acesta le aduce dau forță și vitalitate Uniunii noastre", a mai afirmat Iohannis.
România va continua, potrivit președintelui, să acționeze ca un stat membru profund angajat în procesul construcției europene, al adâncirii integrării europene, în beneficiul tuturor statelor membre și al cetățenilor.
"Avem responsabilitatea astăzi de a conferi proiectului european o nouă dinamică, încredere și viziune. Este important ca Uniunea Europeană să-și mențină nealterate valorile și principiile sale fundamentale și să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetățenii săi", a evidențiat Iohannis.
Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul președinte Emil Constantinescu, șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, premierul interimar, Ludovic Orban, premierul desemnat, Florin Cîțu, miniștri, președintele USR, Dan Barna, președintele PMP, Eugen Tomac, directorul SRI, Eduard Hellvig, europarlamentari, parlamentari, diplomați, reprezentanți ai mediului academic, ai cultelor religioase.
Evenimentul a cuprins și două momente muzicale interpretate de Cvartetul Orchestrei Române de Tineret.