Kim Jong Un anunță ridicarea moratoriului nord-coreean asupra testelor nucleare

  • 01 Ianuarie 2020 11:40
Kim Jong Un anunță ridicarea moratoriului nord-coreean asupra testelor nucleare

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunțat ridicarea moratoriului asupra testelor nucleare și testelor de rachete balistice intercontinentale și a promis o acțiune "surprinzătoare" împotriva Statelor Unite, a informat miercuri agenția de stat nord-coreeană KCNA, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Nu avem niciun motiv să continuăm a fi legați unilateral prin acest angajament", a transmis KCNA, citând afirmațiile făcute de Kim Jong Un în fața conducerii partidului aflat la putere. "Lumea va descoperi într-un viitor apropiat o nouă armă strategică pe care o deține Coreea de Nord", a adăugat el.

În 2018, Kim declarase că Phenianul nu mai are nevoie de teste nucleare și teste de rachete balistice intercontinentale.

Anterior, Coreea de Nord efectuase șase teste nucleare și lansase rachete capabile să atingă întreg teritoriul continental al Statelor Unite.
Declarațiile lui Kim preluate miercuri par să infirme diplomația nucleară din ultimii doi ani, președintele american, Donald Trump, amintind regulat "promisiunea" pe care i-ar fi făcut-o liderul nord-coreean.

Negocierile dintre cel două capitale par să fie într-un impas după eșecul summitului Kim-Trump din februarie de la Hanoi.

 
În fața Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, Kim a subliniat că țara este pregătită să trăiască în continuare sub regimul sancțiunilor internaționale pentru a-și păstra capacitatea nucleară.

"Statele Unite formulează exigențe contrare intereselor fundamentale ale țării noastre și adoptă un comportament de infractor", a spus el, citat de KCNA.

Washingtonul a "condus zeci de exerciții militare comune (cu Coreea de Sud) pe care președintele (Donald Trump) a promis personal să le oprească", a trimis în Sud echipament militar de înaltă tehnologie și a întărit sancțiunile împotriva Nordului, a adăugat liderul comunist.

"Nu ne vom vinde niciodată demnitatea", a dat el asigurări, promițând o acțiune "surprinzătoare pentru a face Statele Unite să plătească prețul suferinței poporului nostru".
 
Reuniunea plenară a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor și anunțul agenției oficiale de presă intervin înainte de discursul de Anul Nou al liderului de la Phenian, moment cheie al calendarului politic nord-coreean.

Este pentru a opta oară când Kim Jong Un recurge la acest exercițiu, o tradiție inaugurată de bunicul său, Kim Ir Sen, abandonată de tatăl său, dar pe care el a reactivat-o.

De mai multe luni, Coreea de Nord reclamă relaxarea sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse din cauza programului său de înarmare nucleară și a celui balistic, în timp ce administrația președintelui american Donald Trump este de părere că Phenianul trebuie să facă mai multe gesturi concrete înainte de a obține această relaxare.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău