Kim Jong Un a acceptat să se întâlnească cu Donald Trump la granița dintre cele două Corei

  • 30 Iunie 2019 09:51
Kim Jong Un a acceptat să se întâlnească cu Donald Trump la granița dintre cele două Corei

Kim Jong Un a acceptat invitația de ultim moment al lui Donald Trump de a se întâlni la granița dintre cele două Corei, liderul american sperând să relanseze procesul de apropiere cu regimul lovit de sancțiuni internaționale, relatează AFP.

Președintele Trump a ajuns, duminică, la Zona Demilitarizată care separă cele două state coreene, înainte de întâlnirea cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Trump și președintele sud-coreean Moon Jae-in au vizitat un post de pază în cel mai nordic punct al părții sud-coreene a Zonei Demilitarizate, privind spre nord.

Întâlnirea probabil nu va fi suficientă pentru a rezolva delicata problemă nucleară a Coreei de Nord. Dar simbolul este important pentru cele două țări care se amenințau reciproc cu anihilarea acum un an și jumătate: niciodată nu s-a mai întâlnit un președinte american cu cel mai înalt oficial nord-coreean la cea mai emblematică frontieră a Războiului Rece.

Ajuns sâmbătă seară în Coreea de Sud, președintele trebuie să viziteze, duminică după-amiază, Zona Demilitarizată (DMZ), care separă cele două state coreene de la sfârșitul Războiului Coreean (1950-1953).

”Liderii Statelor Unite și Coreea de Nord vor da mâna pentru pace în Panmunjom, un loc simbolic al diviziunii”, a spus Moon, referindu-se la satul în care a fost semnat armistițiul din 1953.

Trump a precizat că președintele sud-coreean, Moon Jae-in, îl va însoți oricum la frontieră.

Sâmbătă, Donald Trump i-a lansat o invitație în ultimul moment liderului nord-coreean, propunându-i să vină să îi spună "bună ziua" la această ultimă frontieră din perioada Războiului Rece.

Întâlnirea ar fi al treilea summit în aproximativ un an între cei doi, după strângerea de mână istorică de la Singapore, din iunie 2018.

Relația lor întâmpină probleme din cauza denuclearizării Coreei de Nord. Washingtonul cere ca Phenianul să renunțe definitiv la programul său nuclear, în timp ce regimul comunist reclamă în prealabil ridicarea sancțiunilor internaționale care îl vizează.

Sâmbătă, un înalt responsabil nord-coreean a considerat propunerea președintelui american "foarte interesantă", dar a subliniat că nu a primit o invitație oficială din partea Washingtonului înainte de a confirma o eventuală întâlnire cu Kim Jong Un.

Într-un mesaj pe Twitter difuzat duminică dimineață, Donald Trump a confirmat vizita sa în Zona Demilitarizată, dar fără să menționeze numele lui Kim Jong Un.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău