Kievul va primi în curând armament greu din țări est-europene, potrivit Germaniei

  • 21 Aprilie 2022 15:04
Kievul va primi în curând armament greu din țări est-europene, potrivit Germaniei

Ucraina va primi "în zilele următoare" arme grele, între care tancuri de luptă din partea partenerilor europeni pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă, a declarat joi ministrul apărării german, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

"Acestea vor fi tancuri de luptă, vehicule blindate și alte echipamente pe care țările le pot ceda" Ucrainei, a explicat Christine Lambrecht într-un interviu acordat canalului de informații n-tv.

Acest material va fi livrat "în zilele următoare", în timp ce experți militari afirmă că "următoarele două săptămâni vor fi decisive" pentru războiul rusesc în Ucraina, a spus ea.

Mai multe țări membre NATO au aprobat deja livrări de arme grele, precum SUA, Marea Britanie, Republica Cehă și Olanda.

Aflat sub tirul criticilor pentru reticența sa de a face la fel, cancelarul Olaf Scholz anunțase marți că se angajează să-i ajute pe aliații est-europeni care furnizează Kievului armament de fabricație sovietică, de asemenea utilizat de armata ucraineană, prin înlocuirea echipamentelor pe care le vor furniza.

"Fiecare țară decide ce poate dona și noi garantăm că le vom susține pentru a-și reconstitui stocurile cu scopul ca țările Europei de Est să-și poată asigura apărarea propriului teritoriu", a detaliat ministrul social-democrat, fără a preciza termenul pe care l-ar lua înlocuirea de echipamente.

Germania, care a livrat deja arme defensive, asigură că nu este în măsură să ia mai mult din rezervele Bundeswehr-ului pentru că altfel nu și-ar mai putea asigura angajamentele față de NATO și nici apărarea propriului teritoriu.

Ministrul german al apărării a amintit în trecere instituirea rapidă a unui fond excepțional de 100 miliarde de euro, decis de guvern, pentru a moderniza armata, care mai trebuie să fie supus unui vot în Bundestag.

Lambrecht a confirmat de asemenea că Germania va instrui soldați ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000.

"Nu putem livra arme noi înșine, Bundeswehr-ul nu are mijloacele" necesare, a spus ministrul, "dar acolo unde putem ajuta sau instrui, o vom face".

Potrivit media germane, aceste blindate vor fi furnizate de Țările de Jos. Premierul Mark Rutte a anunțat recent pe Twitter trimiterea unor blindate în Ucraina, fără a preciza tipul lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău