Kievul susține că va abandona acordurile de la Minsk în cazul în care Consiliul Europei va renunța la presiunile asupra Rusiei

  • 14 Mai 2019 10:00
Kievul susține că va abandona acordurile de la Minsk în cazul în care Consiliul Europei va renunța la presiunile asupra Rusiei

Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat, luni, la Bruxelles, că Ucraina se pregătește să înceteze să mai respecte prevederile acordurilor de pace de la Minsk, dacă țările Uniunii Europene vor reuși să renunțe la presiunea exercitată asupra Rusiei în Consiliul Europei.

Pavlo Klimkin a discutat despre acest subiect cu omologii săi din UE și duminică seara, și în cursul zilei de luni, când la Bruxelles a avut loc marcarea a zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic. "Dacă renunțați la presiunea sancțiunilor, așa cum propun unele țări, în aceeași zi voi anunța că acordurile de la Minsk nu mai există, că au fost distruse nu doar de Rusia, ci și de către voi" - a avertizat Klimkin în mesajul transmis oficialilor din UE.

Șeful diplomației ucrainene a menționat că, în pofida lipsei unei legături directe între acordurile de la Minsk și presiunile asupra Rusiei în cadrul Consiliului Europei, Ucraina are motive să recurgă la un astfel de pas. "Dacă acum, după ce Rusia a început să acorde pașapoarte locuitorilor din teritoriul ocupat al Donbasului, mergeți în întâmpinarea Rusiei, atunci întreaga logică a ceea ce am făcut până acum este total distrusă" - a explicat ministrul de externe al Ucrainei.

Publicația Evropeiska Pravda precizează că principalul promotor al renunțării la presiunile exercitate asupra Rusiei este Germania, susținută de Franța și de alte state. În acest context, ministrul ucrainean de externe a confirmat că a discutat despre acest subiect cu reprezentanții țărilor respective. "Germanii, francezii și olandezii au auzit ce am avut de spus. Întrebați-i dacă au fost de acord. Cu ministrul german, însă, am discutat destul de mult pe această temă" - a declarat Klimkin într-o discuție cu jurnaliștii aflați la Bruxelles.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău