Kievul nu este de acord cu concluzia Iranului privind avionul ucrainean doborât lângă Teheran în ianuarie: Avem multe întrebări

  • 14 Iulie 2020 15:26
Kievul nu este de acord cu concluzia Iranului privind avionul ucrainean doborât lângă Teheran în ianuarie: Avem multe întrebări

Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a criticat, marți, concluzia exprimată de Iran conform căreia doborârea unui avion ucrainean lângă Teheran, la începutul acestui an, a fost cauzată de o eroare umană, Kievul considerând că o asemenea concluzie este prematură, transmite dpa.

''Avem multe întrebări și avem nevoie de multe răspunsuri obiective, imparțiale și documentate'', a spus Kuleba, citat de agenția de presă ucraineană Ukrinform.

La 8 ianuarie, un avion Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, care efectua un zbor între Teheran și Kiev, a fost doborât la scurt timp după decolare de apărarea antiaeriană iraniană. Aceasta era în stare de alertă maximă în așteptarea unui posibil atac american în urma lansării de către Iran a unor rachete asupra bazelor americane din Irak ca represalii după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de aviația militară americană la Bagdad.

Toate cele 176 persoane aflate la bordul avionului ucrainean au decedat. Incidentul a fost inițial negat de autoritățile centrale de la Teheran, ceea ce a dus la proteste de amploare în Iran.

Ulterior, președintele iranian Hassan Rouhani a promis o anchetă detaliată și completă realizată de un tribunal special și de diverse echipe de experți. Autoritatea aviației iraniene a scris în raportul său final că incidentul a fost cauzat de o ''eroare umană''.

Într-o conferință de presă, șeful diplomației ucrainene a accentuat însă că ''este prea devreme să se afirme că avionul a fost doborât drept rezultat al unei erori umane, așa cum susține partea iraniană''.

''La momentul actual, Ucraina nu poate fi de acord că avionul a fost doborât ca urmare a unei greșeli umane. Suntem siguri că această chestiune trebuie să fie decisă în cadrul unei anchete penale, cu toate faptele elucidate'', a adăugat Dmytro Kuleba.

Teheranul a refuzat să predea Statelor Unite cutiile negre ale avionului, care, după o lungă dispută pe acest subiect, sunt decriptate în Franța, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău