Kievul își declară disponibilitatea de a permite Poloniei să înceapă operațiunea de deshumare a polonezilor morți în Ucraina

  • 20 Septembrie 2019 10:28
Kievul își declară disponibilitatea de a permite Poloniei să înceapă operațiunea de deshumare a polonezilor morți în Ucraina

Ministrul ucrainean al culturii, tineretului și sportului, Volodimir Borodianski, a declarat că autoritățile de la Kiev așteaptă din partea Poloniei documentația necesară pentru a începe operațiunile de deshumare a polonezilor morți pe teritoriul Ucrainei. "Joi, l-am primit pe ambasadorul Poloniei în Ucraina, Bartosz Cichocki, îndeplinind, astfel, acordurile dintre președinții țărilor noastre, scrie RADOR.

Cu această ocazie, am confirmat declarația președintelui Ucrainei privind ridicarea restricțiilor privind operațiunile de identificare și deshumare (a polonezilor morți pe teritoriul ucrainean, n.red)" - a menționat ministrul de la Kiev.

Totodată, Borodianski a declarat că a primit de la ambasadorul Poloniei o scrisoare conținând o solicitare oficială a părții poloneze cu privire la aprobarea de către Ucraina a începerii procesului de exhumare a polonezilor. "Am explicat părții poloneze procedurile care sunt în vigoare în acest domeniu și am îndemnat Polonia să vină cât mai rapid cu documentele necesare, în conformitate cu procedurile existente, pentru a începe această operațiune" - a mai declarat ministrul ucrainean, adăugând că l-a asigurat pe ambasadorul Poloniei de sprijin deplin în acest proces.

Relațiile ucraineano-poloneze s-au deteriorat în aprilie 2017, când naționaliștii polonezi, cu sprijinul autorităților locale, au distrus un monument al soldaților ucraineni ridicat lângă Przemyśl.

Ca răspuns, Institutul Memoriei Naționale de la Kiev a suspendat procesul legalizării mormintelor sau monumentelor poloneze din Ucraina, solicitând o investigație obiectivă asupra vandalizării mormintelor ucrainene din Polonia n perioada 2014-2017, acuzând o lipsă de reacție din partea Varșoviei.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău