Kievul, indignat de refuzul Moscovei de a-i permite accesul la cineastul Oleg Sențov

  • 15 Iunie 2018 17:01
Kievul, indignat de refuzul Moscovei de a-i permite accesul la cineastul Oleg Sențov

Ucraina și-a manifestat indignarea vineri față de refuzul autorităților ruse de a-i acorda acces la cineastul ucrainean Oleg Sențov, care execută o sentință de 20 de ani de închisoare într-un lagăr de muncă din nordul Siberiei și care de o lună se află în greva foamei, informează AFP.

Reprezentanta ucraineană pentru drepturile omului (ombudsman), Liudmila Denisova, a declarat că directorul închisorii unde Oleg Sențov își execută pedeapsa, în regiunea Iamal-Neneț, i-a refuzat o întâlnire cu cineastul, în contextul în care ea s-a deplasat vineri tocmai în această zonă din nordul Siberiei.

''Vom insista să ni se permită accesul la Sențov în viitorul apropiat sau să ni se ofere o confirmare că este bine'', a adăugat oficialul ucrainean, citat de Interfax-Ukraina.

''Rusia face încă o dată alegerea de a acționa cu lașitate. Aceasta este o misiune umanitară, Oleg moare de foame! Protestăm și vom continua să ne luptăm'', a reacționat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe ucrainean, Mariana Betsa.

Kievul și Moscova au convenit ca reprezentantului ucrainean pentru drepturile omului să i se permită să viziteze prizonierii ucraineni în Rusia, iar omologului său rus deținuții ruși din Ucraina.

Dar autoritățile ruse au apreciat vineri că vizita Liudmilei Denisova în închisoarea unde se află Oleg Sențov depășește competențele acestui acord.

''Denisova s-a deplasat în Iamal încălcând legislația rusă și ea cere să fie admisă la un cetățean rus'', a afirmat pentru agenția de presă TASS reprezentanta rusă pentru drepturile omului (ombudsman) Tatiana Moskalkova, reamintind că Oleg Sențov este și cetățean al Federației Ruse.

Tatiana Moskalkova ''este responsabilă de acest caz'', a confirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. ''În ceea ce-l privește pe Sențov, el cu siguranță nu poate fi numit prizonier (politic) pentru că a fost judecat și pentru fapte foarte grave'', a spus acesta.

Oleg Sențov (41 de ani) a declarat că este pregătit să moară în închisoare în urma grevei foamei pe care a început-o pentru a cere eliberarea ''tuturor prizonierilor politici'' ucraineni deținuți în Rusia.

El s-a opus anexării Crimeii la Rusia în 2014 și a fost condamnat pentru ''terorism'' și ''trafic de arme'' în urma unui proces calificat drept ''stalinist'' de organizația neguvernamentală Amnesty International și denunțat de Kiev, UE și SUA.

SUA, Franța, Marea Britanie și alte 35 de state au cerut joi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să abordeze cazul lui Oleg Sențov în cadrul întâlnirii cu președintele rus, Vladimir Putin, cu care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare.

Numeroase personalități, precum scriitorul american Stephen King sau ex-ministrul francez al justiției Christiane Taubira, au cerut de asemenea eliberarea cineastului ucrainean.

În timp ce acest caz ar putea afecta imaginea Rusiei în timpul Cupei Mondiale, care a început joi la Moscova, președintele Vladimir Putin a evocat în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko un posibil 'schimb de prizonieri' între cele două țări. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău