Kievul constată existența unor ''progrese semnificative'' în negocierile pentru reluarea armistițiului cu separatiștii proruși

  • 20 Aprilie 2021 15:04
Kievul constată existența unor ''progrese semnificative'' în negocierile pentru reluarea armistițiului cu separatiștii proruși

Kievul a constatat marți existența unor "progrese semnificative" în negocierile în vederea reluării armistițiului cu separatiștii proruși din estul Ucrainei, unde confruntările se intensifică pe fondul tensiunilor cu Moscova, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Există progrese semnificative" asupra dosarului privind încetarea focului, a declarat pentru agenția de presă franceză purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene, Oleksii Arestovici, adăugând că negocierile continuă.

După un armistițiu în mare măsură respectat în a doua jumătate a lui 2020, confruntările s-au înmulțit de la începutul acestui an între forțele Kievului și separatiști. Rusia este considerată de mulți susținătoarea militară și financiară a acestora din urmă.

În paralel, tensiunile s-au amplificat cu Moscova, care a desfășurat în ultimele săptămâni zeci de mii de soldați lângă frontiera cu Ucraina, alimentând temerile Kievului privind declanșarea unei operațiuni militare de amploare.

Reuniunea "de urgență" de marți, care a reunit reprezentanți ucraineni și ruși sub medierea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), vine după negocieri care au avut loc online cu o zi înainte între consilieri ai liderilor ucrainean, rus, german și francez.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră că aceste negocieri vor permite reluarea armistițiului, la finalul unei întrevederi avute vineri cu omologul său francez Emmanuel Macron și cancelarul federal german Angela Merkel.

Ucraina acuză Rusia că vrea să o "distrugă", în timp ce Moscova susține că nu amenință pe nimeni, denunțând în același timp "provocările" Kievului.

Războiul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morți de la declanșarea lui, în 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău