Kievul confirmă retragerea mercenarilor Wagner din suburbiile Bahmutului

  • 25 Mai 2023 18:48
Kievul confirmă retragerea mercenarilor Wagner din suburbiile Bahmutului

Guvernul ucrainean a declarat joi că unități ale grupului de mercenari Wagner au fost înlocuite de trupe regulate ruse în suburbiile orașului Bahmut (est), după ce liderul companiei militare private rusești, Evgheni Prigojin, a anunțat că a început transferul pozițiilor către armată, relatează Agerpres.

„În suburbiile Bahmut, inamicul a înlocuit unitățile Wagner cu unități ale armatei regulate", a afirmat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, adăugând că 'wagnerii' ('wagnerovțî') continuă să fie prezenți în interiorul acestui oraș din estul Ucrainei, devastat de lupte grele în ultimele opt luni.

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat la 21 mai că luptătorii săi și-au îndeplinit misiunea de a cuceri complet Bahmut și a anunțat că se vor retrage pentru a preda armatei ruse controlul orașului.

Kievul, la rândul sau, susține că trupele sale continuă să opună rezistență în unele zone ale orașului.

Cu privire la presupusele bastioane ucrainene rămase, Maliar a indicat că "trupele noastre controlează periferia orașului în partea de sud-vest a cartierului Samoliot" ('Avionul'), numele unuia dintre cartierele în care forțele ucrainene au opus o rezistență acerbă.

Forțele ruse, potrivit ei, încearcă să oprească - cu ajutorul artileriei - înaintarea trupelor ucrainene pe flancuri la Bahmut, unde armata ucraineană i-a făcut pe ruși să se retragă câțiva kilometri în ultimele zile.

"Inamicul desfășoară unități suplimentare pentru întărirea flancurilor", a mai spus Maliar, care în declarații făcute anterior evocase posibilitatea ca trupele ruse, care controlează complet sau aproape integral orașul Bahmut, să fie expuse tirurilor ucrainene din jurul acestuia.

Viceministrul ucrainean al apărării a comunicat de asemenea despre atacuri rusești respinse de forțele ucrainene în zona localităților Avdiivka și Mariinka, situate la fel ca Bahmut în estul țării.

Maliar a mai spus că se duc "lupte" grele la Kupiansk, unde rușii "au suferit pierderi" în "încercarea de a captura un cap de pod pentru a avansa mai departe".

La rândul său, Rusia a comunicat joi că a respins un nou atac asupra portului Sevastopol din peninsula anexată Crimeea, principala bază a Flotei sale din Marea Neagră, potrivit EFE.

"În cursul nopții, armata noastră a respins un alt atac cu drone asupra Sevastopol', a indicat pe contul său din Telegram șeful entității federale Sevastopol, Mihail Razvojaiev.

În zona Kacea, forțele Flotei din Marea Neagră au doborât două aparate fără pilot cu arme de calibru mic, în timp ce alte câteva drone au fost anihilate prin metode de "război radio-electronic".

Potrivit lui Razvojaiev, niciun obiectiv din oraș nu a fost avariat.

Baza navală rusă din Sevastopol a fost ținta mai multor atacuri ucrainene cu drone: la 7 mai, guvernatorul local a raportat că portul a fost atacat de cel puțin 10 drone ucrainene, care au fost respinse de apărarea antiaeriană rusă.

La 24 aprilie, Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost respins un atac cu trei drone navale care se îndreptau spre golful Sevastopol, ceea ce a determinat autoritățile ruse să adopte măsuri suplimentare de protejare a bazei navale ruse din Crimeea, conform agenției de presă citate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău