Kievul cere Moscovei să demonstreze prin fapte că vrea să pună capăt războiului din Donbas

  • 13 August 2021 11:34
Kievul cere Moscovei să demonstreze prin fapte că vrea să pună capăt războiului din Donbas

Ministerul rus de Externe a reclamat recent "degradarea" situației de securitate din Donbas și a cerut comunității internaționale să îndemne Ucraina să pună capăt războiului din est. În replică, autoritățile de la Kiev au transmis că, prin această declarație, Moscova încearcă să paseze responsabilitatea.

Potrivit RBC, o declarație în acest sens a fost făcută de către secretarul de presă al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko, după ce Ministerul rus de Externe a acuzat partea ucraineană că ar încălca regimul de încetare a focului din Donbas și ar tergiversa negocierile pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

"Federația Rusă încearcă cu disperare să transfere responsabilitatea de la un cap dureros la unul sănătos. Îndeplinirea conștiincioasă a obligațiilor sale în privința păcii este înlocuită din ce în ce mai mult cu declarații politice zgomotoase" - a răspuns Nikolenko la reproșurile transmise de MAE rus. În plus, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a declarat că Rusia poate "nu prin cuvinte, ci prin fapte" să demonstreze existența voinței politice de a pune capăt conflictului armat pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. "Să ordone grupărilor armate din Donbas, aflate sub controlul său, să respecte armistițiul, să nu mai saboteze activitatea Grupului de contact trilateral, să deblocheze implementarea deciziilor liderilor formatului Normandia" - a enumerat diplomatul ucrainean pașii pe care ar trebui să îi facă Moscova.

Nikolenko a mai subliniat că locuitorii din Donbasul ocupat au nevoie de o alternativă la politica distructivă a "lumii ruse", iar Kremlinul trebuie să-și dea seama că "este imposibil să instaurezi pacea pe tancuri rusești". "Noi suntem hotărâți să realizăm în continuare progrese pentru o soluționare politico-diplomatică a conflictului armat ruso-ucrainean. Sperăm că logica războiului va fi inevitabil abandonată de Rusia" - a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău