Kievul anunță că rușii încep să se retragă din unele zone din Ucraina. „Ocupantul este flămând și desculț”

  • 25 Martie 2022 11:01
Kievul anunță că rușii încep să se retragă din unele zone din Ucraina. „Ocupantul este flămând și desculț”

O serie de unități militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunțat armata ucraineană într-un raport cu privire la situația de pe front dat publicității vineri, iar liniile frontului sunt în acest moment „practic înghețate”, în timp ce invazia rusă intră în cea de-a doua lună, a declarat Oleksii Arestovici, unul din consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Câteva unități militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susține Statul Major al armatei ucrainene.

Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul președintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, rații alimentare și muniții. „Ocupantul este flămând și desculț”, a spus Arestovici.

Unitățile ruse continuă blocarea Harkovului, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și marele oraș Sumî, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia trupele ruse se pregătesc, aparent, pentru o nouă ofensivă la Izium, în regiunea Harkov, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, declarase joi că forțele ruse au preluat în cele din urmă „controlul complet” asupra orașului Izium din estul Ucrainei, după un asediu de mai multe zile.

La scurt timp însă guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a dezmințit preluarea Izium, afirmând într-o postare pe contul său Telegram că nu este decât o „altă provocare a presei ruse”.

„Izium este un oraș ucrainean. Așa a fost dintotdeauna și așa va fi mereu”, a transmis guvernatorul în același mesaj.

Potrivit acestuia, se duc lupte înverșunate în regiune, dar forțele ucrainene își mențin pozițiile la Izium. El a mai spus că cel puțin șase persoane au fost ucise în timp ce stăteau la coadă pentru a primi ajutor umanitar în orașul Harkov, iar alte 15 au fost rănite.

Rusia a lansat până acum peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei

În total, 294 de civili ucraineni, între care 15 copii, au fost uciși la Harkov în prima lună de război, conform poliției locale, care adaugă că cei rămași abia dacă pot să iasă din adăposturile subterane.

În prima lună de război, Rusia a lansat peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a indicat joi Ministerul Apărării ucrainean. Sute de rachete au fost trase de pe uscat și de pe mare, conform bilanțului.

Moscova reușește în parte să mențină conexiunea terestră între regiunea rusă Rostov, de la frontiera ucraineană, și peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Multe zone din Ucraina se află sub bombardamente intense, iar situația umanitară devine din ce în ce mai gravă de la o zi la alta. Între timp, forțele ruse - aeriene și terestre - încearcă din răsputeri să preia controlul unor orașe mari precum Mariupol, port strategic la Marea Azov, aflat aproape de la începutul invaziei sub un asediu necruțător.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău