Kievul a renunțat la denumirea „limbă moldovenească”, anunță premierul Marcel Ciolacu. „Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română”

  • 18 Octombrie 2023 19:13
Kievul a renunțat la denumirea „limbă moldovenească”, anunță premierul Marcel Ciolacu. „Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română”

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că guvernul de la Kiev a renunțat la denumirea „limbă moldovenească” pentru minoritatea română din Ucraina și a decretat limba română ca limbă oficială, transmite Agerpres.

El a declarat, la finalul ședinței comune ale guvernelor României și Ucrainei, că autoritățile de la Kiev au decis, miercuri, recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina.

Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se și la drepturile minorităților naționale.

"Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există și niște principii și în ceea ce privește drepturile minorităților. Aceste principii sunt la nivel european. Și România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce privește drepturile minorităților, sunt convins că România poate pune la dispoziție întreaga legislație Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relația inter-instituțională între mine și domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o ședință de guvern în cadrul ședinței comune între România și Ucraina și decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română", a afirmat Ciolacu.

Șeful Executivului s-a referit și la drepturile preoților ortodocși din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.

"La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoții români ortodocși vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate", a adăugat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău