Kievul a anunțat oficial Moscova că anulează Tratatul de prietenie din cauza „agresiunii ruse”

  • 21 Septembrie 2018 15:37
Kievul a anunțat oficial Moscova că anulează Tratatul de prietenie din cauza „agresiunii ruse”

Guvernul ucrainean a trimis vineri o notificare oficială Rusiei pentru a o informa că nu va prelungi Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat din cauza 'agresiunii ruse împotriva Ucrainei', a anunțat ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin, citat de agenția de presă EFE și publicația ucraineană Ukrainska Pravda, potrivit Agerpres.

„Acesta este un moment foarte important, întrucât încălcarea tuturor prevederilor materiale ale tratatului este argumentată în detaliu în notificare”. a indicat Klimkin pe contul de Twitter al Ministerului de Externe al Ucrainei.

Sub hashtagul #StopRussianAggression, șeful diplomației ucrainene explică faptul că 'încălcarea prevederilor Tratatului se referă la agresiunea armată și hibridă a Rusiei împotriva Ucrainei, presiunea economică și încălcarea drepturilor cetățenilor ucraineni'.

La 17 septembrie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (SNBO) privind neprelungirea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat cu Rusia, o decizie calificată de Moscova drept un 'pas distructiv' ce reflectă tendința de a rupe relațiile bilaterale.

Ucraina trebuia să notifice oficial Rusia privind încetarea valabilității Tratatului bilateral înainte de data de 30 septembrie pentru a evita prelungirea automată a documentului.

În temeiul articolului 40 din tratat, semnat în 1997, durata sa este prelungită automat la fiecare zece ani, în cazul în care părțile semnatare nu își exprimă dezacordul cu șase luni înainte de expirarea valabilității acestuia.

Astfel, după primirea notificării oficiale din partea Ucrainei, documentul își va pierde valabilitatea la 1 aprilie 2019, odată ce guvernul ucrainean îi prezintă președintelui Poroșenko un proiect de lege privind denunțarea acordului semnat în 1997.

În plus, Kievul trebuie să informeze ONU, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și alte organizații internaționale privind denunțarea tratatului bilateral cu Rusia.

Moscova a calificat gestul Ucrainei drept o 'încercare de a servi unor interese geopolitice străine și propriilor ambiții politice'.

'Autoritățile ucrainene sunt gata să distrugă cu ușurință ceea ce s-a construit în decurs de zeci de ani, să rupă legături care timp de secole au fost forjate de mai multe generații de strămoși ai noștri', a declarat într-un comunicat săptămâna aceasta Ministerul rus de Externe.

În același timp, Kievul și-a exprimat deja intenția de a revizui întreaga bază juridică privind cooperarea cu Rusia, inclusiv acordul privind cooperarea în Marea Asov și în strâmtoarea Kerci, semnat în 2003. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău