Kiev și Mariupol, printre principalele cinci orașe ucrainene vizate de ofensiva rusă

  • 01 Martie 2022 18:48
Kiev și Mariupol, printre principalele cinci orașe ucrainene vizate de ofensiva rusă

De la Kiev, leagănul istoric al civilizației slave, la portul stategic Mariupol de la Marea Azov, ofensiva rusă s-a concentrat în special asupra a cinci orașe din Ucraina începând de joi, informează AFP, preluată de Agerpres.

Kiev

Leagăn al ortodoxiei slavilor estici și celebru pentru frumusețea bisericilor sale cu cupole aurite, orașul Kiev, situat pe malurile fluviului Nipru în nordul țării, are o populație de aproape 2,9 milioane de locuitori.

De-a lungul secolelor, capitala ucraineană, care a sărbătorit în 2001 împlinirea a 1.500 de ani de existență, s-a înzestrat cu veritabile perle arhitecturale, dintre care cele mai cunoscute sunt mănăstirea Lavra Percevska și catedrala Sfânta Sofia, ambele datând din secolul al XI-lea și înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. În total, în Kiev se află 85 de biserici și 17 mănăstiri, cele mai multe dintre ele fiind ortodoxe.

Înaintea ofensivei ruse, Kievul redevenise un mare oraș european, cu bulevarde comerciale animate.

Vasta Piață a Independenței, denumită și "Maidan", a devenit simbolul mișcărilor contestatare în timpul Revoluției Portocalii din 2004, înainte de a constitui în 2014 epicentrul mitingurilor pro-europene.

Unele personalități locale militează pentru redenumirea capitalei prin atribuirea numelui său ucrainean Kyiv, întrucât "Kiev" este asociat cu rusificarea Ucrainei.

Harkov

Harkov, al cărui centru a fost lovit de un bombardament rus marți, este al doilea oraș ca mărime din Ucraina și are o populație estimată la 1,4 milioane de locuitori, conform unor statistici publicate de ONU în 2018.

Situat în estul țării, în proximitatea graniței ruse, acest oraș, în mare parte rusofon, este vizat de forțele ruse de la începutul asaltului lansat pe 24 februarie.

Oraș universitar și industrial, presărat cu spații verzi, Harkov a fost, înaintea Kievului, prima capitală a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene și, totodată, ținta unor distrugeri masive în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Din 2014, orașul găzduiește sute de mii de persoane strămutate în urma luptelor pe care separatiștii pro-ruși și autoritățile de la Kiev le poartă în regiunea Donbas.

Mariupol

Oraș industrial strategic din sud-estul Ucrainei, Mariupol este principalul port ucrainean la Marea Azov, în regiunea Donețk. La fel ca portul Berdiansk, acest oraș cu 441.000 de locuitori (statistici ONU, 2018) are o importanță crucială pentru exporturile de cereale și de oțel produse în estul țării.

Mariupol se află între Crimea anexată de Moscova și teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Ultimul mare oraș din sud-estul Ucrainei rămas încă sub controlul Kievului, Mariupol a fost ocupat pentru o scurtă perioadă de separatiștii pro-ruși la începutul conflictelor din 2014, înainte de a fi recucerit de trupele guvernamentale ucrainene.

Berdiansk

Armata rusă a revendicat luni controlul asupra orașului Berdiansk, situat la o distanță de 90 de kilometri de Mariupol.

Această stațiune balneară cu 115.000 de locuitori, cunoscută pentru plajele și băile sale de nămol, este de obicei o destinație turistică foarte apreciată, care primește peste 500.000 de vizitatori pe an.

Berdiansk este totodată un oraș industrial, un port specializat în comerț și pescuit, precum și un important nod feroviar.

Herson

Herson - asediat de forțele ruse din Crimeea - este un port de mare importanță strategică de pe malul vestic al fluviului Nipru, care controlează accesul în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova.

Fostă bază a flotei rusești din Marea Neagră, Herson deschide accesul către Crimeea, la est, Odesa, la vest, și, apoi, spre frontierele cu Republica Moldova și cu România, țară membră în NATO. Oraș specializat în construcția navală, Herson are o populație de aproximativ 287.000 de locuitori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău