Kestutis Kudzmanas, ambasadorul Lituaniei la Chișinău: „Eu cred că Republica Moldova va deveni membru al familiei europene, lucrurile se mișcă în această direcție”

  • 16 August 14:11
Kestutis Kudzmanas, ambasadorul Lituaniei la Chișinău: „Eu cred că Republica Moldova va deveni membru al familiei europene, lucrurile se mișcă în această direcție”

„În cazul Lituaniei, procesul de aderare la Un iunea Europeană a durat 10 ani, totul s-a desfășurat foarte rapid. În cazul R. Moldova, acest parcurs va fi determinat atât de acțiunile cetățenilor, cât și de cele ale guvernării, de mecanismele deținute în realizarea reformelor”, a declarat într-un interviu acordat MOLDPRES Kestutis Kudzmanas, ambasadorul Lituaniei la Chișinău, care își va încheia mandatul în Republica Moldova la finalul acestei săptămâni.

Potrivit diplomatului lituanian, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova deja s-a angajat să realizeze mai multe reforme în domeniile-cheie.

„UE s-a responsabilizat să vă ajute în acest proces, atât prin acordarea expertizei necesare, cât și din punct de vedere financiar. Deja de mulți ani sunteți angajați în acest proces. Reforma justiției și lupta cu corupția sunt absolut prioritare, deoarece acestea reprezintă un garant al democrației. Un prim pas ar fi aprecierea tuturor sectoarelor, la ce etapă se află și ce acțiuni necesită a fi întreprinse”, a spus Kestutis Kudzmanas în interviu.

Acesta a mai menționat că Republica Moldova a fost pregătită pentru a primi statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Guvernarea a fost foarte activă, interesele țării au fost promovate intens la Bruxelles de statele care vă susțin, inclusiv de Lituania. Eu cred că Republica Moldova va deveni membru al familiei europene, lucrurile se mișcă în această direcție și credem că este o direcție corectă, spre binele întregii societăți”, a spus ambasadorul lituanian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Sun
18
Mon
14
Tue
12
Wed
12
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău