Kazahstan | Zeci de persoane care au protestat împotriva succesiunii lui Nursultan Nazarbaev au fost arestate

  • 22 Martie 2019 11:01
Kazahstan | Zeci de persoane care au protestat împotriva succesiunii lui Nursultan Nazarbaev au fost arestate

Poliția din Kazahstan a arestat vineri zeci de protestatari în capitala Astana și în cel mai mare oraș din țară, Alma-Ata, relatează reporterii Reuters, potrivit Agerpres.

Protestele au fost organizate de bancherul Muhtar Abliazov, refugiat în Franța, opozant al fostului președinte kazah Nursultan Nazarbaev. Fiica acestuia, Dariga Nazarbaeva, a fost desemnată miercuri președintă a Senatului în locul lui Kasîm-Jomart Tokaev, care a preluat ca interimar funcția de șef al statului și a propus schimbarea denumirii capitalei în Nursultan, după prenumele celui care a condus țara timp de peste 30 de ani.

În Kazahstan vor avea loc alegeri prezidențiale anul viitor. Abliazov susține că președintele demisionar pregătește o succesiune dinastică.

La Astana și Alma-Ata au protestat câteva zeci de manifestanți, unii purtând baloane albastre, folosite de mai multă vreme ca emblemă a opoziției. Poliția a intervenit - inclusiv cu efective în echipament pentru reprimarea revoltelor - și i-a arestat aproape pe toți. Legislația din Kazahstan permite doar manifestațiile autorizate.

Nazarbaev, care a demisionat marți, are încă atribuții importante ca șef al Consiliului de Securitate. El a discutat joi la telefon, alături de Tokaev, cu președintele rus Vladimir Putin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău