Kaspersky Lab, despre atacul cibernetic: Varianta pesimista ar fi o versiune care sa distrugă toate informațiile de pe calculatoare

  • 15 Mai 2017 16:47
Kaspersky Lab, despre atacul cibernetic: Varianta pesimista ar fi o versiune care sa distrugă toate informațiile de pe calculatoare

Atacul ransomware care a afectat peste 200.000 de calculatoare din întreagă lume pare să-și fi domolit puternic viteză de răspândire, numărul de noi victime fiind de zece ori mai mic decât în ziua de maxim, vineri, a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, Costin Raiu de la Kasperky Lab.

Deocamdată lucrurile sunt sub control, iar scenariul cel mai pesimist ar fi că hackerii să nu se mulțumească cu un ransomware, ci să lanseze o armă cibernetică ce poate distruge tot ce se găsește pe calculatoare victimelor, precedente existând. În orice caz, încă pot fi lansate atacuri prin modificări ale virusului WannaCry fiindcă nu este foarte dificil.

Costin Raiu este director global al echipei de Cercetare și Analiză (Director Global Research & Analysis Team), precizează sursa citată.

„Cred că este fără îndoială unul dintre cele mai semnificative atacuri din ultimii zece ani și este cel mai mare atac ransomware din istorie”, spune specialistul în securitate informatică.

Datele Kaspersky arată că în prezent situația este calmă: de la oră 6.00 UTC (9, oră României) au apărut 500 de atacuri noi, număr foarte mic dacă se tine cont că vineri, în prima oră de monitorizare au fost 5.000 de victime.

Potrivit lui Costin Raiu, la început de week-end era în top 10 al țârilor afectate, după ce datele s-au uniformizat a căzut pe locul 29 spre final de week-end. 

El nu exclude posibilitatea că înșiși autorii să fie un pic uimiți și panicați de amploare și depinde mult ce vor face: fie vor șterge toate informațiile și vor dispărea, lăsând calculatoarele în pace, fie se vor apucă să colecteze Bitcoinii și să pună mesaje publice. În această a două variantă risca enorm să fie prinși „Cum încep să interacționeze pe internet cu utilizatorii, vor începe să lase urme”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău