Kang Kyung-Wha este prima femeie numită ministru de externe al Coreii de Sud

  • 18 Iunie 2017 12:16
Kang Kyung-Wha este prima femeie numită ministru de externe al Coreii de Sud

Kang Kyung-Wha, fost înalt funcționar al ONU, a devenit duminică prima femeie numită la conducerea Ministerului de Externe al Coreii de Sud, într-un context de tensiuni puternice cu regimul de la Phenian, transmite AFP.

Kang Kyung-Wha, în vârstă de 62 de ani, a lucrat mulți ani în Ministerul de Externe de la Seul, a fost adjunct al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și secretar general pentru afaceri umanitare al Națiunilor Unite, înainte de numirea în acest an în funcția de consilier al secretarului general Antonio Guterres.

Desemnarea sa la șefia diplomației de la Seul intervine cu două săptămâni înainte de deplasarea în SUA a noului președinte sud-coreean, Moon Jae-In.

Climatul politic s-a degradat considerabil în peninsula coreeană în urma accelerării programelor nuclear și balistic ale Phenianului, față de care șeful Casei Albe, Donald Trump, a răspuns amenințând că SUA vor rezolva singure problema nord-coreeană.

Provenit de la centru stânga, președintele Moon preconizează o reluare a dialogului cu Phenianul, marcând o ruptură cu politica foarte dură față de vecinul nord-coreean a fostei președinte Park Geun-Hye.

Unul din dosarele arzătoare ale noului ministru de externe va fi cel al scutului antirachetă american THAAD, a cărui desfășurare în Coreea de Sud, anunțată de predecesoarea sa, a fost înghețată de președintele Moon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău