Kalman Mizsei: Când cineva ajunge la conducere e mai greu să-și înfăptuiască promisiunile

  • 16 Noiembrie 2016 15:22
Kalman Mizsei: Când cineva ajunge la conducere e mai greu să-și înfăptuiască promisiunile

Ex-reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în perioada 2007-2011, Kalman Mizsei, consideră că atunci când cineva ajunge la conducere e mai greu să-și înfăptuiască promisiunile. În opinia sa, președintele în Moldova nu participă prea mult în guvernarea economică, așa că în campanie se folosesc slogane care nu pot fi neapărat puse în practica și pe viitor se va vedea cum președintele ales va acționa, transmite IPN.

Despre sloganele electorale folosite de Igor Dodon, Kalman Mizsei spune că unele dintre acestea „au fost croite special pentru audiența ruseasca și pentru Kremlin”. „Așa precum cel despre federalizarea Moldovei și, mai ales, declarația despre anexarea Crimeei, care a fost foarte nepotrivită și nefericită”, mai spune oficialul.

În opinia sa, valorile europene au fost reprezentate cu consecvență de Maia Sandu. Kalman Mizsei menționează că nu a mai văzut în Moldova un politician așa ca ea până acum, cu asemenea valori puternice și cu atâta curaj. Potrivit lui, una este să te declari occidental și cu totul alta este să trăiești în baza valorilor europene și problema acestor ultimi șase ani a fost că guvernele și-au pus stindardul european deasupra, dar nu au respectat valorile promovate de UE.

Întrebat ce rol ar putea să joace președintele în soluționarea problemei transnistrene, Kalman Mizsei a declarat că sunt câteva lucruri importante care trebuie urmărite. Potrivit lui, Rusia folosește regiunea transnistriană ca pe un cârlig cu care să țină Moldova în zona ei de interes. „Și noi știm asta din Memorandumul Kozak din 2003, care promova principiul federalizării pe care acum îl pronunță domnul Dodon. Este important Moldova să negocieze în mod pragmatic problema transnistreană, concentrându-se pe măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Dar să se facă într-un mod foarte principial, să se urmărească propriul interes al puterii de la Chișinău”, a mai spus oficialul.

În ceea ce privește alte prioritățile președintelui, Kalman Mizsei a menționat că își dorește să vadă, cum așteaptă întreaga societate, o promovare activă a acelor reforme pe care le așteaptă și Uniunea Europeană – adică guvernare curată, justiție, într-adevăr, independentă, procuratură independentă, și nu ceea ce există acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău