Se vor întruni sau nu deputații în ședința Legislativului. Ce spun parlamentarii

  • 04 Iunie 13:56
Se vor întruni sau nu deputații în ședința Legislativului. Ce spun parlamentarii

Majoritatea parlamentară nu va participa mâine la ședința Legislativului, anunțată de reprezentanți ai opoziției, menționând că deputații sunt încă în carantină, iar convocarea ședinței ar fi neregulamentară. Opoziția susține însă că regimul de carantină expiră astăzi, iar guvernarea ar încerca, de fapt, să amâne examinarea unor inițiative incomode.

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va merge vineri în sala de plen a Parlamentului pentru a continua activitatea legislativă. PAS susține că deputații trebuie să voteze cât mai urgent proiectele de acte legislative necesare îndeplinirii condițiilor stabilite prin Memorandumul încheiat cu Uniunea Europeană.

Convocarea ședinței de către PAS se face neregulamentar. Trebuie să există o decizie a Biroului permanent al Parlamentului, iar deputații acum sunt în carantină, a declarat pentru Radio Chișinău liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.

Conform regulamentului ar fi trebuit să se convoace Biroul permanent pentru a stabili data și agenda unei noi ședințe. O decizie de a se convoca Biroul permanet nu este pentru că până în data de 5 iunie, Parlamentul este regulamentar în carantină, a spus Corneliu Furculiță.

În același timp, președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, consideră inițiativa PAS ca fiind una politică, menționând, de asemenea, că deputații mai sunt în regim de autoizolare.

Trebuia o decizie comună. dar când o fracțiune încearcă să demonstreze că sunt mai patrioți ca ceilalți, asta face parte din jocul politic moldovenesc, a precizat Dumitru Diacov.

Liderul fracțiunii Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, crede că adevăratul motiv al blocării activității legislative de către majoritatea parlamentară sunt câteva inițiative  pe care guvernarea vrea să le evite.

În primul rând este vorba de legea cu privire la organizațiile necomerciale. Igor Dodon face tot posibilul să blocheze această lege, chiar cu riscul ratării ajutorului din partea UE și izolarea externă. Doi - comisia de anchetă pe acte de corupție și îmbogățire  ilicită a lui Igor Dodon. Și, desigur, soarta Guvernului. Igor Dodon se teme că există deja voturi pentru demiterea Guvernului și instaurarea altui cabinet de miniștri, a spus Alexandru Slusari.

Grupul „Pro Moldova” a anunțat că va merge la ședința legislativului.

Amintim că doi deputați din majoritatea parlamentară au fost testați pozitiv la COVID-19, iar președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a dispus ca deputații să stea în regim de autoizolare timp de două săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:2,6 m/s
Tue
11
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău