Justiția turcă ordonă blocarea unui site informațional independent

  • 06 August 2019 17:47
Justiția turcă ordonă blocarea unui site informațional independent

Un tribunal turc a ordonat blocarea site-ului de informații independent Bianet și a mai multor alte zeci de ziare online și conturi pe rețelele de socializare, motivându-și decizia prin necesitatea de a proteja "securitatea națională", potrivit unei hotărâri făcute publice marți, informează France Presse, scrie Agerpres.

Sunt vizate de această decizie site-ul Bianet, precum și alte 135 de site-uri, conturi de pe rețele de socializare și înregistrări video difuzate pe YouTube și Dailymotion. Contul Twitter al unei deputate a partidului prokurd HDP, Oya Ersoy, este de asemenea vizat.

Tribunalul din Ankara a comunicat că această decizie a fost adoptată în special pentru "protejarea securității naționale și a ordinii publice", fără a explica totuși ce anume li se reproșează site-urilor și conturilor vizate.

Această decizie, adoptată luna trecută, dar publicată abia marți, a fost luată la cererea Comandamentului jandarmeriei naționale, subordonată Ministerului de Interne turc.

Înființat în 1997 și având sediul central la Istanbul, site-ul Bianet este cunoscut în Turcia, în special, pentru articolele sale consacrate drepturilor omului, violențelor împotriva femeilor și pentru acoperirea sa exhaustivă a proceselor legate de libertatea de exprimare. El publica în limbile turcă, kurdă și engleză.

"Decizia nu fusese nici măcar transmisă site-ului Bianet, noi am aflat-o întâmplător", a declarat pentru AFP avocata site-ului, Meric Eyuboglu.

"Am putut confirma că decizia vizează ansamblul site-ului. Închiderea site-ului poate interveni în orice moment", a adăugat ea, denunțând un "atac împotriva libertății presei".

Potrivit Bianet, peste 200.000 de articole publicate în peste 20 de ani vor deveni inaccesibile.

Denunțând o măsură "scandaloasă", reprezentantul în Turcia al organizației neguvernamentale Reporteri fără frontiere (RSF), Erol Onderoglu, a cerut autorităților să anuleze "această decizie total arbitrară".

Organizațiile neguvernamentale semnalează, cu regularitate, erodarea libertății presei în Turcia, sub președinția lui Recep Tayyip Erdogan, în special după tentativa de lovitură de stat din 2016, care a fost urmată de o represiune pe toate căile și închiderea a numeroase media.

Articole și site-uri sunt blocate cu regularitate de justiție. Enciclopedia online Wikipedia este astfel inaccesibilă în Turcia din 2017.

Turcia ocupă locul 157 din 180 de țări în clasamentul libertății presei stabilit de RSF. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău