Justiția franceză refuză predarea unei foste lidere a ETA către Spania

  • 16 Decembrie 2020 19:40
Justiția franceză refuză predarea unei foste lidere a ETA către Spania

Curtea de Apel din Paris a refuzat miercuri să o predea Spaniei pe o fostă lideră a organizației separatiste basce ETA, Iratxe Sorzabal Diaz, a cărei mărturie privind implicarea sa într-un atentat din 1996 ar fi putut fi obținută sub tortură în arest la Madrid, în 2001, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Președinta camerei de instrucție a Curții de Apel din Paris a explicat că autoritățile spaniole nu ''au răspuns cu suficientă seriozitate și rigoare riscului de încălcare a articolului 6 al Convenției europene privind drepturile omului'', care garantează dreptul la un proces echitabil.

Justiția spaniolă o consideră pe Iratxe Sorzabal Diaz, în vârstă de 49 de ani, drept unul dintre principalii foști lideri ai organizației basce ETA.

Ea este suspectată de participare la ''plantarea unei încărcături explozive'', în 1996, în fața Palatului de Justiție din San Sebastian, fapte pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare și care fuseseră revendicate de organizația ETA, autodizolvată în 2018.

În trei dosare precedente, Curtea de casație a acceptat deja definitiv transferarea militantei ETA către autoritățile spaniole.

Xantiana Cachenaut, avocata lui Iratxe Sorzabal Diaz, a precizat că, având în vedere noua traducere a documentelor, aceste decizii ar trebui să fie reexaminate. Sorzabal Diaz mai are de efectuat o pedeapsă în Franța, până în mai 2023.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău