Justin Trudeau a făcut apel la reţinere în conflictul din Hong Kong

  • 22 August 2019 14:55
Justin Trudeau a făcut apel la reţinere în conflictul din Hong Kong

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a transmis că nu va lua măsuri care să escaladeze conflictul diplomatic şi comercial dintre Canada şi China, dar Guverul său nu are nicio intenţie să renunţe la a-şi apăra interesele, conform Reuters, citat de Mediafax.ro

„China este o putere în creştere şi este din ce în ce mai hotărâtă în a-şi afirma locul în ordinea internaţională. Dar să fim clari- vom apăra mereu canadienii şi interesele Canadei”, a declarat Trudeau.

 

 

„Avem o istorie lungă în rezolvarea disputelor cu parteneri. Nu vom escalada, dar nici nu vom da înapoi”, a adăugat prim-ministrul canadian.

Justin Trudeau este supus mai multor presiuni în Canada, din partea Partidului Conservator (opoziţie), să ia măsuri mai dure în ceea ce priveşte China.

Relaţiile între China şi Canada au devenit tensionate în luna decembrie, după ce poliţia de la Vancouver a reţinut-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, gigantul chinez din domeniul tehnologiei. În urma arestării lui Meng, China a reţinut doi cetăţeni canadieni, acuzaţi că ar fi încercat să fure secrete de stat.

Protestele prodemocraţie din Hong Kong durează de peste două luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:2,6 m/s
Mon
0 °C
Tue
1 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C

Curs oficial BNM 19 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău