Justin Trudeau a făcut apel la reținere în conflictul din Hong Kong

  • 22 August 2019 14:55
Justin Trudeau a făcut apel la reținere în conflictul din Hong Kong

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a transmis că nu va lua măsuri care să escaladeze conflictul diplomatic și comercial dintre Canada și China, dar Guverul său nu are nicio intenție să renunțe la a-și apăra interesele, conform Reuters, citat de Mediafax.ro

„China este o putere în creștere și este din ce în ce mai hotărâtă în a-și afirma locul în ordinea internațională. Dar să fim clari- vom apăra mereu canadienii și interesele Canadei”, a declarat Trudeau.

 

 

„Avem o istorie lungă în rezolvarea disputelor cu parteneri. Nu vom escalada, dar nici nu vom da înapoi”, a adăugat prim-ministrul canadian.

Justin Trudeau este supus mai multor presiuni în Canada, din partea Partidului Conservator (opoziție), să ia măsuri mai dure în ceea ce privește China.

Relațiile între China și Canada au devenit tensionate în luna decembrie, după ce poliția de la Vancouver a reținut-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, gigantul chinez din domeniul tehnologiei. În urma arestării lui Meng, China a reținut doi cetățeni canadieni, acuzați că ar fi încercat să fure secrete de stat.

Protestele prodemocrație din Hong Kong durează de peste două luni, izbucnind ca reacție la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău