Jurnalistul rus laureat cu Nobelul pentru Pace își donează medalia pentru a ajuta refugiații ucraineni

  • 22 Martie 2022 13:05
Jurnalistul rus laureat cu Nobelul pentru Pace își donează medalia pentru a ajuta refugiații ucraineni

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, co-laureat cu Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, a anunțat marți că își va dona medalia pentru a fi scoasă la licitație cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiații ucraineni, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Cotidianul Novaia Gazeta, unde Muratov este redactor-șef, a precizat la începutul lunii martie că va elimina de pe site-ul său materialele despre acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina din cauza cenzurii, ca răspuns la amenințările cu procese penale la adresa jurnaliștilor și cetățenilor care nu adoptă discursul oficial al guvernului.

"Novaia Gazeta și cu mine am decis să donăm Medalia Premiul Nobel pentru Pace 2021 către Fondul pentru Refugiații Ucraineni", se arată într-un articol semnat de Muratov și apărut marți.

"Există deja peste 10 milioane de refugiați. Le cer caselor de licitație să răspundă și să scoată la licitație acest premiul faimos în întreaga lume", a precizat el.

Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina începând cu 24 februarie, în ceea ce ea numește o operațiune specială de a anihila capacitățile militare ale statului vecin și de a-i îndepărta de la putere pe liderii de la Kiev, pe care îi consideră "naționaliști periculoși".

Forțele ucrainene dau dovadă de o rezistență puternică, iar Occidentul a adoptat ample sancțiuni împotriva Rusiei în încercarea de a o forța să își retragă trupele.

Muratov și Novaia Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului, au scris că cinci lucruri trebuie făcute în acest moment: "Oprirea luptelor, schimbul de prizonieri, predarea cadavrelor celor morți, oferirea de coridoare umanitare și de asistență și sprijinirea refugiaților".

Muratov, care a câștigat premiul alături de Maria Ressa din Filipine, co-fondatoare a site-ului de știri Rappler, și-a dedicat anul trecut Premiul Nobel celor șase jurnaliști ai ziarului său care au fost uciși pentru activitatea lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău