Jurnalistul economic Ion Preașcă: Gazprom ar putea pretinde la preluarea controlului întregului sistem energetic al Republicii Moldova în schimbul datoriei

  • 20 Octombrie 2022 14:27
Jurnalistul economic Ion Preașcă: Gazprom ar putea pretinde la preluarea controlului întregului sistem energetic al Republicii Moldova în schimbul datoriei

Acordarea împrumutului de un miliard și 50 de milioane de lei din partea statului pentru Moldovagaz ca să-și onoreze plățile pentru luna octombrie față de Gazprom este o soluție de moment și nu rezolvă problemele pe care le-ar putea întâmpina compania pe întreaga perioadă rece a anului. Totodată, gajarea în schimbul împrumutului în favoarea Energocom a întregului sistem de transport (Transgaz) este binevenită, dar poate crea premise pentru un eventual litigiu cu Gazprom. După un scenariu similar, concernul rus ar putea pretinde la preluarea controlului întregului sistem energetic al Rep. Moldova în schimbul datoriei, fie ea si neconfirmată prin audit, de peste 700 de milioane de dolari, a Moldovagaz. Așa comentează jurnalistul economic Ion Preașcă decizia de ieri a Comisiei Situații Excepționale de a ajuta financiar Moldovagaz, transmite Radio Chișinău.

De un an de zile statul ajută, prin diferite metode întreprinderile din întreg sistemul energetic al Rep. Moldova pentru a face față prețului tot mai mare la resursele energetice și a-și onora plățile. Situația este o consecință a unor indecizii sau decizii proaste luate în trecut printre care și neajustarea la timp a tarifelor care au dus la acumularea unor numeroase devieri financiare ceea ce face ca Modovagaz să nu reușească să achite la timp gazele livrate de Gazprom, spune jurnalistul Ion Preașcă. El afirmă că acordarea împrumutului pentru Moldovagaz este o soluție temporară, însă una mai bună decât cea de a lăsa Moldovagaz să-și onoreze plățile și a da motiv rușilor să ne micșoreze volumele livrate sau să sisteze complet livrările de gaze naturale către Rep. Moldova.

”Este o soluție de moment pentru a nu lăsa țara să rămână fără gaze. O altă soluție ar fi fost și mai proastă, să nu plătești și atunci Gazprom ar fi avut motive să oprească livrările sau să reducă cu încă vreo 30% a livrările de gaze. Atunci ne-am fi pomenit într-o situație foarte dificilă. Asta pentru că îm pofida tuturor măsurilor există o dependență foarte mare de resursele energetice din Rusia. Ea nu poate fi depășită pe moment”, a spus Ion Preașcă.

Ion Preașcă nu exclude însă că în condițiile în care Moldovagaz nu va întoarce împrumutul până în mai anul viitor, și s-ar ajunge la problema preluării sistemului de transportare a gazelor, Gazprom ar putea să-și înainteze propriile pretenții.

”Moldova Transgaz este o filială a Moldovagaz (deține 100% din acțiuni) a cărui acționar majoritar este Gazprom. Concernul rus tot are pretenții, doar are de recuperat datorii recunoscute, fie ele și ne auditate,  de circa 720 de milioane de dolari. Ar putea oricând să spună că noi luam tot sistemul energetic al Rep. Moldova din contul datoriei. Un litigiu cu Gazprom este foarte mult posibil ”, a declarat Ion Preașcă.

Creditul oferit de Energocom reprezintă aproape jumătate din valoarea activelor sistemului de transport a gazelor care la începutul anului reprezentau 2,6 miliarde de lei, susține Ion Preașcă. El mai spune că sistemul de transport, conform directivelor Uniunii Europene, trebuia să devină o entitate independentă încă din 2020, dar acest proces nu s-a finalizat încă, din varii motive.

Expertul a explicat și cum s-a ajuns ca Moldovagaz,  cu tot cu sistemul său de transport, să nu mai aparțină statului Rep. Moldova, ci Gazpromului, respectiv Federației Ruse.

”După destrămarea URSS, tot ce a fost pe teritoriul Rep. Moldova a ajuns în proprietatea statului. În anul 1994 a fost creată o întreprindere cu același nume, ”Moldovagaz”. Mai arau câteva companii care se ocupau cu distribuția, transportul de gaze. Din cauza că și atunci s-au admis o serie de datorii în 1999 s-a ajuns la situația că acea întreprindere nu mai era funcțională. Trebuia să fie găsită o soluție de a plăti aceste datorii.  Ce s-a hotărât atunci: în contul datoriilor, Gazprom devine proprietara a unei cote de 50% într-o nouă întreprindere care a fost creată în mai 1999. Gazpromul cică a tăiat o parte din datorii, în schimb a devenit acționar la Moldovagaz cu 50%”, a spus Ion Preașcă.

Din 1999 Rep. Moldova a devenit așa-zis ”partener comercial” al Gazprom, devenind acționar doar cu 35,3% din capitalul Moldovagaz, administrației de la Tiraspol revenindu-i conform înțelegerilor, peste 12% din acțiuni, ca soluție de compromis.

Cât privește amenințările că Tiraspol ar putea sista livrările de energie către partea dreaptă a Nistrului în condițiile reducerii sau sistării volumelor de gaze din partea Gazprom, Ion Preașcă susține că Rep. Moldova va putea cumpăra energie de pe piața Uniunii Europene prin România, după ce Rep. Moldova s-a conectat, în această vară, la sistemul Enso E.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău