Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost atacat într-un tren în Rusia

  • 08 Aprilie 2022 08:56
Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost atacat într-un tren în Rusia

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 și redactor-șef al cotidianului independent „Novaia Gazeta”, a anunțat că a fost atacat joi de o persoană necunoscută care l-a stropit cu un produs roșu în ce era în trenul de la Moscova spre Samara, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Un individ necunoscut l-a atacat pe redactorul-șef al Novaia Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, în vagonul unui tren”, a anunțat Novaia Gazeta pe canalul său Telegram. 

„Au turnat vopsea pe bază de ulei cu acetonă în compartiment. Ochii îmi ard îngrozitor. În trenul de la Moscova la Samara. Plecarea a fost deja amânată cu 30 de minute. Voi încerca să mă spăl”, a declarat Dmitri Muratov. „Au strigat: Muratov, e pentru băieții noștri”, a relatat jurnalistul, citat de Novaia Gazeta.

Mesajul este însoțit de două fotografii realizate, cel mai probabil, chiar de Dmitri Muratov: una îl arată reflectat în oglinda a ceea ce par a fi toaleta trenului, cu capul, pieptul și brațele stropite cu o substanță roșie. Cea de-a doua fotografie arată o cușetă de dormit a trenului stropită cu o cantitate mare de lichid roșu sângeriu.

„Muratov a primit primele îngrijiri medicale și a luat trenul pentru a merge să-și vadă mama (...). Îl căutăm pe criminalul care a făcut-o”, a declarat pe Twitter fostul adjunct al lui Muratov, Kiril Martinov.

În vârstă de 60 de ani, jurnalistul rus Dmitri Muratov, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, anunțase luna trecută că își va dona medalia pentru a fi scoasă la licitație cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiații ucraineni. El s-a exprimat împotriva războiului, ceruse o încetare necondiționată a focului în Ucraina și a estimat că riscul de război nuclear este real.

Publicația Novaia Gazeta și-a suspendat activitatea, în urma presiunilor Kremlinului. „Novaia Gazeta” a anunțat la sfârșitul lunii martie că își suspendă atât site-ul, cât și ediția tipărită din Rusia până la finalul intervenției din Ucraina, într-un moment în care puterea rusă își intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa.

Joi, jurnaliștii publicației, exilați în străinătate, au anunțat lansarea unei noi publicații „Novaia Gazeta. Europa” în mai multe limbi, condusă de Martinov, precizând totodată că nu este vorba de o filială a cotidianului original, ci de o inițiativă independentă.

Fondată în 1993, „Novaia Gazeta” se bucură de reputația de înalt profesionalism pentru investigațiile sale privind corupția și încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat viața a șase angajați ai săi, între care jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în 2006 chiar de ziua lui Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău