Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare pentru spionaj

  • 19 Iulie 18:53
Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare pentru spionaj

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, la finalul unui proces rapid desfășurat cu ușile închise, transmite AFP, scrie Agerpres.

În vârstă de 32 de ani, acesta este primul jurnalist american acuzat în Rusia de spionaj de la încheierea Războiului Rece, relatează sursa.

Fiu al unor emigranți sovietici care s-au stabilit în Statele Unite în 1979, Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg în martie 2023, în timp ce realiza un reportaj pentru publicația The Wall Street Journal, după care a fost acuzat de spionaj de către Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Potrivit rechizitoriului, Gershkovich a colectat informații secrete în regiunea Sverdlovsk despre activitățile companiei de apărare JSC NPK Uralvagonzavod, care fabrică tancuri și alte arme grele.

El va trebui să execute pedeapsa într-o colonie penitenciară cu "regim sever", adică în condiții de detenție foarte stricte față de cele cu regim normal.

Jurnalistul a pledat nevinovat, în timp ce Casa Albă a denunțat un "simulacru" de proces și a susținut că Gershkovich "nu a lucrat niciodată pentru guvernul american".

Totuși, condamnarea sa ar putea crea condiții pentru un posibil schimb de prizonieri cu Washington, dat fiind că Moscova de obicei face schimburi de deținuți doar dacă aceștia sunt condamnați.

Rusia a recunoscut de altfel că a negociat eliberarea sa, iar președintele rus Vladimir Putin însuși a menționat cazul lui Vadim Krasikov, aflat în închisoare în Germania pentru un asasinat la comandă atribuit serviciilor speciale ruse.

Mai mulți cetățeni americani se află în detenție în Rusia, printre aceștia numărându-se jurnalista ruso-americană Alsu Kurmașeva, arestată în 2023 pentru încălcarea legii "agenților străini", fostul soldat Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani de închisoare tot pentru spionaj, acuzație pe care o contestă, sau Travis Michael Leak, fost parașutist al Forțelor Aeriene ale SUA și muzician al unui grup rus, condamnat joi la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri. De asemenea, Ksenia Karelina, ce are dublă cetățenie, rusă și americană și a fost acuzată că ar fi dat bani unui grup de sprijin pentru Ucraina, este judecată pentru înaltă trădare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
22
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău