Jurnaliștii din Republica Moldova se solidarizează cu Charlie Hebdo

  • 08 Ianuarie 2015 13:45
Jurnaliștii din Republica Moldova se solidarizează cu Charlie Hebdo

O acțiune de solidaritate a jurnaliștilor moldoveni cu victimelor atentatului sângeros de la Paris a avut loc astăzi în fața sediului Ambasadei Franței din Chișinău.

Unul dintre organizatori, jurnalistul Doru Dendiu, a declarat că este un gest de minimă recunoștință și un omagiu pentru colegii jurnaliști care au fost uciși într-un mod șocant. 

Jurnaliștii au depus la sediul Ambasadei Franței din Chișinău flori, lumânări, foi de hârtie și pixuri, în semn de solidaritate cu publicația satirică ”Charlie Hebdo”, atacată ieri la Paris.
Unul dintre organizatorii acțiunii, jurnalistul Doru Dendiu.

Un gest de minimă recunoștință și un omagiu pentru colegii jurnaliști uciși într-un mod care, cel puțin pe mine, m-a șocat.
Participanții la acțiune au pledat pentru respectarea libertății de exprimare, ca drept fundamental al întregii omeniri. Activistul Oleg Brega:

Am impresia că cei care au atacat ieri redacția săptămânalului ”Charlie” au încercat să înfricoșeze lumea, să descurajeze libertatea de exprimare. Ei bine, oamenii care au ieșit în stradă în Franța ieri și care azi ies în lume, în alte capitale ale lumii încearcă să demonstreze contrariul, că libertatea de exprimare pentru noi e prețioasă și n-o să renunțăm la ea.

Jurnaliștilor li s-au alăturat și reprezentanții societății civile. Olga Bâtcă, de la Centru de Resurse pentru Drepturile Omului a subliniat că ceea ce s-a întâmplat ieri este inacceptabil.

Noi preferăm să curgă cerneala caricaturiștilor în privința subiectelor de actualitate, să organizăm dezbateri, dar să nu aibă loc astfel de evenimente ca ieri. Să curgă cerneală, și nu sânge.

Amintim că peste 100.000 de persoane au ieșit în stradă aseară în Franța în mai multe orașe pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului asupra redacției ”Charlie Hebdo” soldat cu 12 morți și 11 răniți. Manifestanții arborau autocolante sau pancarte pe care scria "Je suis Charlie" – ”Eu sunt Charlie”. De asemenea au avut loc manifestații în mai multe orașe din lume. În România mai multe persoane au aprins lumânări în fața ambasadei Franței din București. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău