Jurnalistă din Ucraina: „Propaganda e baza războiului. Dezinformarea produsă în media rusești are scopul de a justifica agresiunea Rusiei pentru publicul intern”

  • 09 Martie 2022 14:22
Jurnalistă din Ucraina: „Propaganda e baza războiului. Dezinformarea produsă în media rusești are scopul de a justifica agresiunea Rusiei pentru publicul intern”

Toate dezinformările din mass-media rusești nu urmăresc decât scopul de a justifica agresiunea Federației Ruse în Ucraina, și falsurile propagate de acestea trebuie combătute, au opinat experții în cadrul unor dezbateri la IPN. Totodată ei atenționează că și în Rep. Moldova se atestă acest fenomen pasibil să creeze zâzanie în rândul populației.

Propaganda e baza războiului, atenționează jurnalista din Ucraina Mariana Priseajniuk. Ea a explicat că toată dezinformarea produsă în media rusești are scopul de a justifica agresiunea Rusiei pentru publicul intern. De asemenea, experta a atenționat că și R. Moldova, unde se atestă un astfel de fenomen puternic, trebuie să fie atentă la spațiul său informațional:

Fără, propagandă, fără dezinformare nu e posibil de formulat casus beli. Este casus beli în mediul informațional pentru a invada Ucraina. În toată această perioadă de opt ani s-au lansat narațiuni de discreditare a ucrainenilor ca oameni civili, narațiuni de discreditare a armatei ucrainene. Este o strategie informațională pentru a promova această agresiune. Pentru că rușii au nevie să explice pentru auditoriul lor intern de ce fac acest război. În Moldova au poziții puternice și în spațiul media și în spațiul activiștilor. Vedem mesaje, de exemplu, că ucrainenii nu vor să vorbească limba rusă. Refugiații din Ucraina, însă, în primul rând părăsesc orașele Harkov, Mariupol, Melitopol, unde majoritatea localnicilor întotdeauna vorbeau limba rusă. Trebuie să explicați și auditoriului vostru de ce este fake, de ce este dezinformare, ce este propaganda, pentru că oamenii de obicei cred ce văd la TV, pe rețelele sociale. Este responsabilitatea noastră a jurnaliștilor să explicăm pentru că aceasta poate să submineze toate eforturile voluntarilor, a autorităților și a UE. Atenția la spațiul informațional și cum se desfășoară propaganda acum este foarte importantă”.

Această propagandă trebuie combătută, atenționează și expertul Igor Boțan. El a explicat că dezinformările și fake-urile au scopul să bage zâzanie în rândul populației:

„Cu certitudine, această propagandă trebuie combătută. În timpul unui război prima victimă este adevărul. Iar adevărul devine victimă din cauza propagandei foarte intensive de discreditare a Ucrainei și de justificare a cauzelor agresiunii Rusiei împotriva Ucraina. Toți au văzut ce s-a întâmplat zilele acestea în Rusia – au fost lichidate ultimele unități media, care aveau un punct de vedere echilibrat și care nu erau supuse guvernării de acolo. Acest lucru ne sugerează că adevărul deranjează. Și dacă adevărul deranjează, vedem că în Rusia acest adevăr este pur și simplu suprimat. Dacă ne referim la noi, noi suntem o țintă, la fel cum este Ucraina de a inocula idea că această agresiune, acest război are temei serios. Dar noi înțelegem că acest lucru nu este adevărat. Noi știm ce s-a întâmplat în ultimii opt ani în regiunile separatiste din Ucraina”, a menționat Igor Boțan.

Amintim că de la începutul războiului în Ucraina, autoritățile au fost nevoite să dezmintă și să combată mai multe știri false și dezinformări legate de război. De asemenea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale au fost sistate de săptămâna trecută programele propagandistice ale televiziuni rusești retransmise pe teritoriul R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău