Jurnalist RISE: Liderii pro-Kremlin din regiunea transnistreană se ascund în spatele pașapoartelor ucrainene

  • 29 Iunie 2022 08:13
Jurnalist RISE: Liderii pro-Kremlin din regiunea transnistreană se ascund în spatele pașapoartelor ucrainene

Jurnaliștii de investigație din R. Moldova, împreună cu omologii lor ucraineni, au identificat pașapoarte ale cetățenilor ucraineni la toți liderii politici din regiunea separatistă transnistreană, formali și informali, relatează IPN care citează o serie de investigații transfrontaliere publicate de două centre de investigații RISE Moldova și Slidstvo.Info.

„Pentru liderii din Transnistria, cetățenia Ucrainei este ca un bilet norocos care le permite să călătorească liber în afara regiunii controlate de Kremlin către Ucraina, Uniunea Europeană și destinații de odihnă”, scriu autorii investigației „Biletul” ucrainean în Europa al liderilor zonei de ocupație ruse”.

„În noua listă a deținătorilor de „bilete norocoase”, pe lângă noul, așa-zisul prim-ministru Aleksandr Rosenberg și întreaga sa familie, precum și șeful „ministerului de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, se află actualul asa-zisul președinte al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, „proprietarul” informal al regiunii transnistrene, Viktor Gușan, managerii de top ai imperiului său de afaceri „Șerif”, Serghei Ganja, Viktor Ukraineți”, se menționează în materialul jurnaliștilor.

Potrivit investigatorilor, „în baza identităților ucrainene, ei își vând companii între ei, își deschid afaceri în Ucraina și Uniunea Europeană, cumpără imobile în regiunea Odesa și, pur și simplu, călătoresc liber cu familiile lor în afara regiunii controlate de Rusia”.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au recunoscut că autoproclamata rmn este ocupată și controlată de Rusia. Între timp, liderii vădit pro-Kremlin ai Transnistriei se ascund de mulți ani în spatele pașapoartelor Ucrainei, ale cărei orașe sunt șterse de pe fața pământului la ordinul patronilor moscoviți ai administrației transnistrene”, a declarat pentru IPN coautorul anchetei și redactor al departamentului de limbă rusă al RISE Moldova, Vladimir Thorik.

Jurnalistul de investigație a precizat că „autoritățile moldovenești nu au răspuns încă la întrebările despre identitățile ucrainene ale liderilor transnistreni”.

Anterior, într-un interviu pentru Newsmaker, consilierul Oficiului președintelui Ucrainei Mihail Podolyak a declarat că anturajul lui Zelenski discută despre opțiunea impunerii de sancțiuni împotriva acelor complici ai Kremlinului din conducerea de la Tiraspol care dețin pașapoarte ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău