Jurnalist israelian, despre extrădarea lui Ilan Șor: Dacă SUA sau UE ar insista, poate Israelul și-ar schimba atitudinea

  • 21 August 2023 10:19
Jurnalist israelian, despre extrădarea lui Ilan Șor: Dacă SUA sau UE ar insista, poate Israelul și-ar schimba atitudinea

Controversatul om de afaceri și politicianul pro-rus Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova pentru implicarea în „furtul miliardului”, s-a stabilit în Israel, în țara sa de baștină, după 2019 iar încercările Chișinăului de a obține extrădarea lui au rămas până acum fără rezultate. Situația însă nu se va schimba atât timp cât „Statele Unite sau țări importante din Uniunea Europeană nu vor face presiuni serioase” pentru ca Israelul să-și schimbe politica în privința oligarhilor sau criminalilor din fosta URSS, care găsesc un refugiu în Israel, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă jurnalistul israelian Amir Tibon, editor pe probleme diplomatice al cotidianului de opoziție Haaretz.

Israelul a devenit un refugiu pentru „oligarhii și criminalii din Rusia” și fostul spațiu sovietic, între care și Ilan Șor, și este reticent în extrădarea propriilor cetățeni din două motive: „Unul financiar: oligarhii aduc mulți bani, investesc masiv în domeniul imobiliar, de exemplu”, iar al doilea motiv este diplomatic - „Israelul nu simte nici o presiune din afară ca să-i extrădeze sau să ia orice alte măsuri punitive”, explică acesta. 

Dacă ar fi vreo presiune serioasă din partea Statelor Unite sau a unor țări importante din Uniunea Europeană, s-ar putea ca guvernul să reacționeze diferit, afirmă acesta. 

„Să luăm cazul lui Ilan Șor, ilustrează bine situația: este ținta sancțiunilor americane, este văzut cu ochi foarte critici de multe țări europene importante și totuși poate folosi Israelul ca refugiu, de unde să-și lanseze campania de destabilizare a Moldovei. Până acum nu am auzit însă ca Statele Unite sau UE să critice această situație. Și atunci Israelul nu are de ce schimba strategia”, a declarat Amir Tibon pentru Europa Liberă.

Ministrul de Externe Israel, Eli Cohen a fost într-o vizită oficială în Republica Moldova pe 8 august, anul curent. Șeful diplomației de la Tel Aviv a declarat atunci că Israeul tratează problemele juridice legate de extrădarea fugarului Ilan Șor cu „cea mai mare seriozitate și respect”.

Amintim că la 13 aprilie 2023 Curtea de Apel l-a condamnat definitiv pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. 

Ulterior, la 27 aprilie 2023 Parlamentul a revocat mandatul de deputat al oligarhului fugar, la două săptămâni după decizia Curții de Apel Chișinău.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău